Inför landskampen mellan Polen och England ikväll har nu polska supportrar från klubblaget Legia Warszawa gått ut med att svarta och judiska spelare kommer få ett helvete när de kommer till deras land. ”Vi är Legia Warszawa och vi står för vit makt, inte bara i Warszawa utan i hela Europa”, säger en representant från gruppen. 

Polen har en lång historik av så kallade rasmotiverade hatbrott inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet. En färsk undersökning från UEFA, den europeiska fotbollsfederationen, visade att det varit inte mindre än 133 allvarliga hatbrott på polska arenor under 2010. UEFA har möjlighet att bötfälla och även stänga av lag på grund av rasistiska händelser som supportrar deltar i, exempelvis ramsor från klacksektioner eller banderoller på läktaren. Senast 2007 stängdes Legia Warszawa av från allt europeiskt tävlingspel efter en incident som slutade med ett upplopp.

”I Polen vill vi bara ha vita män i vårt landslag – inga svarta eller judar är välkomna”, avslutar supportergruppen med att säga.


  • Publicerad:
    2012-10-16 16:23