UKRAINA. Ukrainas skrupellösa president, den judiske oligarken Petro Porosjenko, tillverkar och säljer choklad som hyllar skapandet av Röda armén. Detta trots att han förbjudit firandet i Ukraina.

President Porosjenkos choklad hyllar Röda armén.

President Porosjenkos choklad hyllar Röda armén.

Den 23 februari är i Ryssland och många övriga före detta sovjetiska länder en viktig helgdag som kallas ”Dagen för Fäderneslandets försvarare” och är skapad för att fira bildandet av Röda armén och hylla folkets militära kapacitet i allmänhet. På många sätt liknar firandet av Fäderneslandets försvarare den Internationella kvinnodagen och Alla hjärtans dag, eftersom det är en dag då landets kvinnor förväntas uppvakta männen med presenter och hyllningar som tack för att männen tagit på sig huvudansvaret för nationens säkerhet.

I Ukraina har firandet nu bannlysts av landets judiske president Petro Porosjenko som vann makten efter en statskupp förra året och det finns exempel på hur kvinnor som fortsatt att fira traditionen blivit av med sina jobb. Istället ska nu i Ukraina firas bildandet av UPA, Ukrainan Insurgent Army, den väpnade grenen av Stepan Banderas organisation OUN.

Bandera var en väst-ukrainsk nationalistledare och äldste sonen till en grekisk-katolsk fältpräst från Galizien som slogs för det västra av två oberoende ukrainska stater som bildats i samband med första världskrigets slut 1918. 1941 sattes Bandera i koncentrationsläger av tyskarna på grund av samarbetssvårigheter och mord på andra mer tyskvänliga nationalistledare. Även två yngre bröder till Bandera, Oleksandr Bandera och Vasyl Bandera, sattes i koncentrationsläger av tyskarna. De båda bröderna dog i Auschwitz 1942 medan Bandera släpptes ut i slutet av kriget och mördades av KGB 1959 på grund av påstått samarbete med USA.

Då bytet av firande från Röda armén till UPA inte gäller i Ryssland fortsätter president Porosjenko att sälja festchoklad i Ryssland som hyllar Röda armén. Han har till och med dekorerat chokladförpackningarna med det svart-orangea St. George-bandet som i Ukraina mest är känt som de proryska rebellernas märke. Detta har föranlett kritik från människor som är oroliga för att presidenten bryr sig mer om att tjäna pengar än något annat.

Källor:
Poroshenko’s chocolates commemorate ”Defender of the Fatherland Day” with St. George ribbons in Russia, prohibited in Ukraine by Poroshenko
Wikipedia: Stepan Bandera


  • Publicerad:
    2015-02-27 15:25