INRIKES. Under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj valde en svart kvinna att protestera genom att med uppsträckt arm och knuten näve gå baklänges framför tåget. Kvinnans förment spontana protest har hyllats i sociala medier, men nu visar det sig att hon gjort liknande saker tidigare och att det hela troligtvis var uppgjort.

negress

Det var Expo-fotografen David Lagerlöf som fångade den protesterande 42-åriga negressen Tess Asplund på bild. Bilden har delats intensivt på sociala medier och hyllats av folkförrädiska element som en ”spontan och modig” protest.

Nu menar flera personer att bilden troligtvis är uppgjord och att den ”spontana och modiga” protesten bara är ett i raden av försök att störa demonstrationer med nationalistisk prägel och att hon i själva verket är en vänsterextremist.

”Den där mörkhyade tjejen måste vara extremt uppmärksamhetssökande. Man ser alltid saker om henne vid dessa demonstrationer”, skriver en användare på forumet Flashback.

En oberoende debattör från Stockholm som skriver på Twitter under pseudonymen Anna Wall är även hon kritisk till att bilden skulle vara spontan och taggar inlägget med #StorKomik.

Fyra minuter och trettio sekunder in i det här klippet syns kvinnan tillsammans med juden Dror Feiler och flera andra vänsterextremister under en aktion mot SD och Jimmie Åkesson i Stockholm:

Även här syns hon tillsammans med Feiler och extremister under ett av Svenskarnas partis torgmöte i Stockholm:

Negressen syns även på bilder från fler aktioner där hon stör möten och demonstrationer, bland annat den som hölls på Norrmalmstorg av initiativet Folkets demonstration i början av året.

Trots fotografen Lagerlöfs svenskfientliga hållning menar han att de båda inte har något samröre och att det var en slump att han lyckades fånga henne på bild då det händer mycket och är ”mycket att tänka på” under en demonstration.

— Det finns folk som vill misstolka saker och få det till något det inte är. Det är så sociala medier fungerar. Det blir bara absurt, det är stolligt att tänka så, svara Lagerlöf.

Källor:
Fotografen om protestbilden: ”Absurt att den skulle vara uppgjord”
Flashback: Motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj


  • Publicerad:
    2016-05-03 22:10