Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Rasistisk same “kränkt” av Granskning Sverige

Av Redaktionen, 2015-02-20
redaktionen@nordfront.se

GRANSKNING SVERIGE. Idag har Sveriges Radio ett reportage om Granskning Sverige och intervjun med den samiske företrädaren Lars-Jonas Johansson. Enligt Sveriges Radio har den rasistiske samen bara ”pekats ut” som rasistisk.

I en omtalad debattartikel från i höstas menade Lars-Jonas Johansson att Björn Söder (SD) har ”en hemsk människosyn”, att Sverigedemokraterna gör skillnad på etniska grupper samt att samer också är svenska medborgare med rättigheter.

Då Lars-Jonas Johansson i sin egen artikel gjorde skillnad på etniska grupper valde Granskning Sverige att ringa upp honom för att se huruvida han själv anser att icke-samer kan ta del av specifikt samiska rättigheter. I samtalet framkom då bland annat att inte vem som helst kan bli same.

— Om du är född av samisk härkomst så kan du vara same. Annars så kan du inte det. För vi är ett eget folk, sade Lars-Jonas Johansson bland annat.

Nu har Sveriges Radio ett inslag om intervjun. Trots att Johansson i samtalet uttalat sig öppet rasistiskt menar Sveriges Radio att han bara ”pekas ut” som rasistisk, i det inslag som försvarar den rasistiske samen.

”En anonym person som säger sig driva demokratiskt uppdrag på nätet har hängt ut samiska företrädare efter att ha bandat telefonsamtal i smyg”, skriver Sverige Radio i den vinklade artikeln där Johanssons mest rasistiska uttalanden inte lyfts fram. Lars-Jonas Johansson tänker nu polisanmäla Granskning Sverige för en påstådd ”hetsjakt mot samer” låter SR meddela.

Granskning Sveriges Johan Andersson kommenterar till Sveriges Radio att frågorna till den samiske företrädaren i allra högsta grad var relevanta.

— När man själv har gått ut och jämfört Björn Söder med Adolf Hitler bör man kunna svara på frågan varför samer själva inte accepterar att somalier och araber sköter renar. Har man gått på SD med så hårda ordalag är man själv svaret skyldig varför inte samerna ska släppa på sina rättigheter. Man kräver att svenska folket ska släppa på sina rättigheter, vem som helst kan bli svensk, vad är det svenska, vem är svensk. När man ställer frågan vad är samiskt, varför ska samerna ha speciella rättigheter då blir personen kränkt, säger Johan Andersson.

Hör Granskning Sveriges intervju med Lars-Jonas Johansson nedan:

Källa:
Samiska företrädare pekas ut som rasistiska


  • Publicerad:
    2015-02-20 12:30