SVERIGE. Nyligen uttryckte Sverigedemokraternas Björn Söder att varken judar eller samer som behåller sin egen kultur är att anse som svenskar. Nu får han rätt av en samisk folkrättsjurist.

Samer är inte svenskar, utan just samer menar man.

Samer är inte svenskar, utan just samer menar man. Kortet är taget i Fatmomakke, Lappland. Klicka för större bild.

Efter Björn Söders uttalande har flera konkurerande politiker krävt hans avgång som vice talman i riksdagen. Nu går dock en same till Söders försvar och menar att samerna är ett eget folkslag.

— Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger folkrättsjuristen och samen Mattias Åhrén.

Åhren menar vidare att det är farligt att kalla alla folkslag i Sverige för svenskar eftersom det kan leda till uppblandning och att särdrag och kulturer försvinner.

— Därför att det i [sic] leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menar han.

Åhren slår vidare fast att det är viktigt för det samiska folket att särskilja sig från det svenska för att på så sätt få behålla sina speciella rättigheter som minoritetsfolk.

— Det är väldigt viktigt för den samiska utvecklingen och samiska rättigheter att vi faktiskt blir sedda som annorlunda än svenskarna, säger Mattias Åhrén.

Källa:
Mattias Åhrén: Samer är inte svenskar


  • Publicerad:
    2014-12-16 19:15