UTBILDNING. Den nya regeringen har gett sitt samtycke till förslaget om en akademisk polisutbildning, vilket sägs vara en mycket efterlängtad förändring.

Det sägs vara en väldigt efterlängtad förändring att göra om dagens polisutbildning till en akademisk högskoleutbildning. Den nya regeringen är positiv till detta förslag och har gett sitt samtycke, vilket den tidigare regeringen inte gjorde.

”Polisyrket ställer höga krav på förmågan att ta till sig kunskap, kritiskt granska och analysera information, identifiera problem och hitta lösningar”, står det i regeringens direktiv till utredaren.

I eftermiddags mottog inrikesminister Anders Ygeman (S) och ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) utredaren Petra Lundhs slutsatser om hur den nya polisutbildningen ska utformas.

Dagens polisutbildning är upplagd på fem terminer och är en så kallad aspirantutbildning som även innefattar sex månaders praktik. Den som vill utbilda sig till polis idag har möjlighet att söka studiemedel och utbildningen finns i Stockholm, Umeå och Växjö.

Ifall polisen kommer att vara bättre rustade att upprätthålla lag och ordning efter en längre och akademisk utbildning återstår att se.

Källa:
Utredare: Förläng polisutbildningen


  • Publicerad:
    2016-05-31 19:55