AVVÄPNING. Det förslag på en svensk version av EU:s direktiv för vapeninnehav, som inrikesministern nu har presenterat, avfärdas av samtliga andra rikspartier utom moderaterna – som ännu ej tagit ställning.

Nordfront har tidigare skrivit om svensk vapenlagstiftning och dess ofta besynnerliga tillämpning. Vi har även behandlat EU:s direktiv på området.

Även om två svenska regeringar haft som ambition att anpassa svensk lag till EU:s hårt kritiserade vapenföreskrifter, så har tidigare försök till implementering misslyckats.

Inrikesminister Mikael Dambergs och Socialdemokraternas nya förslag på svensk vapenlag är ett nytt försök till EU-anpassning, som bland annat medför att reglerna för märkning och registrering skärps.

Det enda andra riksdagsparti som ännu inte visat tydliga tecken på att rösta nej är Moderaterna, som ännu ej uttalat sig om förslaget.

— Problemet är att det skjuter bredvid målet. Det sätter åt laglydiga vapenägare, i stället för att leta efter problemet där de finns, bland alla olagliga vapen, kommenterar Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesman, till Sveriges Radio (SR).

Ambitionen med såväl EU:s direktiv för vapeninnehav, som regeringens försök till implementering av dessa, har uppgivits vara att ”förhindra att skjutvapen används till brottslig verksamhet”.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Adam Marttinen menar dock att regeringens nya version av föreskrifterna slår ännu hårdare mot laglydiga vapenägare i Sverige än vad EU:s ursprungliga direktiv i sig skulle göra.

Samtidigt vänder han sig mot att svensk vapenlag ska anpassas till EU-direktiv:

— Vi har ju varit skeptiska till det här från start. Vi tycker inte att sådant här ska regleras på EU-nivå överhuvudtaget.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna är starkt kritiska till lagförslaget.

Vänsterpartiet har redan beslutat sig för att yrka på avslag, uppger den rättspolitiska talesmannen Linda Westerlund Snecker:

— Det kommer att göra ett legala vapenägare och skyttar kommer att ha svårare att ha tillgång till sina magasin och få licens och andra saker man gör i hetsen att komma åt gängkriminella.

Allt tyder i nuläget alltså på att lagförslaget kommer att röstas ned.


  • Publicerad:
    2020-11-07 20:15