USA. Förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt och nuvarande socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven riktar kritik mot republikanernas kandidat Donald Trump. Det är främst hans icke-konfrontativa utrikespolitiska hållning som oroar de svenska politiska profilerna.

Donald Trump ogillas av både sossar och moderater.

Donald Trump ogillas av både sossar och moderater.

I två separata intervjuer under den gångna veckan har både Moderaternas förre partiledare Fredrik Reinfeldt och Sveriges nuvarande statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, kritiserat republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

Reinfeldt, som numera jobbar som bankrådgivare, menar att Trumps ovilja att konfrontera Ryssland samt att koppla samman landet med en hypotetisk attack mot de baltiska länderna är en källa till oro. Han tror också att USA:s imperialistiska strävanden runt om i världen riskerar att bli ”oberäkneliga” och ”aggressiva” under Trump.

Under sin tid som statsminister i Sverige stödde Reinfeldt själv både invasionen av Libyen samt de islamistiska rebellerna i Syrien i deras krig mot landets folkvalde president Bashar al-Assad. Till det senare användes över 100 miljoner av de svenska skattebetalarnas pengar. Både Libyen och Syrien har till följd av den västliga interventionen drabbats av inbördeskrig och kaos. De har också blivit fertila grogrunder för bland annat ISIS, något som Trump också påpekat.

Till skillnad från Trump har hans rival, demokraternas Hillary Clinton, varit för krigen i Irak och Libyen samt stött rebellerna i Syrien. Hon är också mer aggressiv i sin retorik mot Ryssland.

Denna inställning är något som inte bara tillfredsställer Reinfeldt, utan även statsminister Stefan Löfven. Han säger rakt ut vad han tycker om de två presidentkandidaterna:

— Det är lätt att se när man tittar på de båda partikonventen att det är baserat på skräck och splittring. Det andra är mer baserat på framtidstro. Jag vill att Hillary Clinton ska bli president. Ingen tvekan om det, säger Löfven.

Källa:

‘Trump could be dangerous’: Former Swedish PM


  • Publicerad:
    2016-08-08 21:00