INRIKES. SVT:s nya programserie ”Toppmötet” där Sverige förre statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuar tidigare toppolitiker har mötts av hård kritik, bland annat för att ”programmet är okritiskt och undviker känsliga frågor”.

Ett

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt får kritik för sin roll som programledare.

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldts inställsamma intervjustil i SVT:s nya programserie ”Toppmötet” har retat upp en hel del personer och programmet har redan dragit på sig sju anmälningar hos Granskningsnämnden.

Regissören Maj Wechselmann är en av många som är kritisk till formatet. Hon säger:

— Han har själv deklarerat att det här är hans gamla kollegor. Han har godtagit deras förklaringar och han har inte ställt följdfrågor. Serien Toppmötet strider mot SVT:s sändningstillstånd.

En anmälare skriver: ”En påläst och professionell programledare måste kunna ställa motfrågor och ifrågasätta”.

Helena Olsson, ansvarig beställare av nyheter, samhälle och dokumentärer på SVT försvarar programmet genom att säga att det inte är ett granskande och undersökande program utan att det istället är ”medvetet valt som annan typ av samtal”.

— Däremot håller jag med om att de här kritiska uppföljande frågorna inte finns med i det här programmet. Det är ett pris vi har betalat och hanterat på andra sätt i det här programmet för att få till det här lite andra politiska samtalet som inte är så himla vanligt, säger hon.

Källa:
Reinfeldts intervjuprogram får kritik


  • Publicerad:
    2017-01-05 09:25