EKONOMI. Riksbanken sänker från och med i morgon för första gången någonsin reporäntan till noll procent. Detta kan innebära att privatpersoner lånar upp sig ännu mer och bedömare anser att detta bland annat kommer att innebära högre bostadspriser.

bank

Svensk ekonomi är relativt stark och konjunkturen fortsätter att förbättras. Men inflationen uppges vara för låg. Riksbankens direktion har därför beslutat att penningpolitiken behöver bli ännu mer expansiv för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent. Direktionen sänker därför reporäntan med 0,25 procentenheter till noll procent och reviderar ned reporäntebanan påtagligt. Direktionen bedömer att reporäntan behöver vara kvar på denna nivå tills inflationen tydligt tagit fart. Först i mitten av 2016 bedöms det vara lämpligt att långsamt börja höja räntan.

Så skriver riksbanken i ett pressmeddelande som publicerades idag.

På grund av att konsumentprisindex, KPI, har varit långt under målet på 2% sänker nu riksbanken reporäntan med 0.25 procentenheter till 0%.

Detta innebär att det nu kostar pengar för banker att ha pengarna insatta på riksbankens insättningskonto, för längre perioder -0.75%. Under kortare perioder gäller räntekorridoren nu ±0.1%.

Banker får nu möjlighet att låna pengar av riksbanken till endast 0.75% ränta och villkoren för hur man får låna pengar av riksbanken är sedan finanskrisen mycket generösa. Till exempel tillåts utländska statsobligationer att låna pengarna vidare till företag (med betydligt högre ränta).

På bloggen Cornucopia?, som är Sveriges största blogg om ekonomi, finans och miljö, skriver man att detta kan leda till högre bostadspriser:

I detta exempel kan bostadspriserna nu stiga med 300 000:- SEK för objekt runt 3.5 MSEK och med 600 000:- SEK för objekt runt 7 MSEK, oräknat egen insats eller dyrare blancolån för bolånetaket.

Ska man förenkla bör det hela leda till ungefär 10% högre bostadspriser och på sikt till ännu större hushållsskulder i takt med att hushållen flyttar. Tillägg: För att vara tydlig är min prognos nu, allt annat lika, att bostadspriserna stiger ytterligare 10%, då man som alltid kan vänta sig överreaktioner.

Riksbanken verkar hålla med om att det finns en risk för detta och skriver följande:

Att reporäntan nu sänks ytterligare för att få upp inflationen ökar riskerna förknippade med hushållens höga skuldsättning. Det är därför nu ännu mer angeläget att dessa risker hanteras. För att minska riskerna krävs åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter. Därutöver krävs reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Annika Winsth på Nordea menar att det även finns en risk att de redan hårt skuldsatta svenska hushållen nu kommer att låna ännu mer pengar eftersom den låga reporäntan signalerar att det kommer att vara billigt att låna pengar en längre tid framöver.

— Det här är en signal till hushållen att det kommer vara billigt att låna, och det kommer vara det länge. Jag tror att det finns en risk att det spär på skuldökningen, säger hon.

En annan ekonom, Arturo Arques på Swedbank, manar bankkunder till att amortera på sina lån eller spara istället för att fylla andra ekonomiska hål.

— Tänk att en normal boränta är 5-6 procent. Använd mellanskillnad till att amortera på dina lån eller spara. Om du har hög skuldsättning skulle jag säga att du enbart bör amortera. Har du lägre skuldsättning kan du göra hälften/hälften, uppger han.

Han menar vidare att det är under sådana här förhållanden som man ska passa på att amortera på sina lån, när det är en högre räntebild har hushållen oftast inte råd att amortera.

— Paradoxen är att när hushållen har råd att amortera så är det få som gör det. När de verkligen har incitament att amortera, när räntan är hög, har de inte råd, fortsätter han.

Än så länge har dock inga banker valt att dra ner sina listräntor utan man avvaktar och uppger att besked kommer att lämnas inom några dagar.

Källa:
Reporäntan sänks till noll procent
Riksbanken sänker reporäntan till noll


  • Publicerad:
    2014-10-28 17:30