UTRIKES. Rysslands delegation i OPCW sa under torsdagen att det är mycket viktigt att undvika fler false flag-attacker i Syrien, och att man inte kommer tillåta några sådana attacker. Man presenterade även bevis som pekar på att den påstådda gasattacken i Douma för några veckor sedan i själva verket var en false flag-attack.

Under torsdagen sa Rysslands delegation i Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, att man inte kommer tillåta att det sker några fler false flag-attacker i Syrien. Man menade även att USA inte kommer tillåtas agera militärt mot det krigshärjade landet.

Ryssland presenterade även vad deras kemvapenexperter kommit fram till efter att ha undersökt den påstådda gasattacken i staden Douma. Majorgeneral Igor Kirillov, chef för Rysslands kärn-, bio- och kemvapenskyddstrupper, RKhBZ, berättar:

Ryska experter genomförde en detaljerad analys av den påstådda attacken. Två gascylindrar, påstått kastade av regeringsstyrkor från helikoptrar, hittades i två lägenheter. En tom gascylinder hittades på högsta våningen. Lägenheten var delvis förstörd sedan tidigare och därför saknades delar av taket samt ytterväggen. De andra väggarna hade även ådragit sig skador.

Det är märkligt att cylindern inte var deformerad alls, vilket inte riktigt stämmer med ett fall från en helikopter ner på ett betonggolv. Cylindern har delvis behållit sin ogenomtränglighet och är nästan helt oskadd, något som är helt omöjligt efter ett fall på runt 2 000 meter som är syriska arméhelikoptrars vanliga flygnivå. Bakdelen av en ostyrd raket hittades på taket nära hålet. Pjäsen kan ha orsakat hålet, men vi kan inte utesluta att hålet skapats artificiellt eftersom vi hittade en kofot vid husets trappa.

Enligt Kirillov bars antagligen cylindern in i huset, något som styrks av de skrapmärken experterna hittade på husets trappa. En boende i huset föder även upp höns i sin lägenhet, och hönsen överlevde konstigt nog den påstådda gasattacken.

Den påstådda attacken i Douma användes tidigare i april för att rättfärdiga ett missilangrepp mot Syrien genomfört av USA, Storbritannien och Frankrike. Detta bara timmar innan OPCW-experter skulle anlända för att undersöka huruvida en gasattack faktiskt ägt rum.

Källa:
Russia ‘won’t allow’ another US military action in Syria based on false flag – OPCW envoy


  • Publicerad:
    2018-04-27 17:00