FINLAND De första bilderna på Finlands nya stängsel längs gränsen till Ryssland har publicerats av den finländska gränspolisen. Men det dyra stängslet som ska hålla ute ryssar och migranter har inte imponerat.

I september förra året valde Finland att ”stänga” sin gräns mot Ryssland. Beslutet togs efter Nord Stream-attentatet och narrativet att ryssarna sprängt sin egen gasledning. Bara dagar innan hade även Polen och de baltiska länderna stängt sina gränser mot grannlandet i öst.

I november aviserade Finlands regering att man skulle bygga ett stängsel längs delar av gränsen till Ryssland. Kostnaden skulle landa på motsvarande nästan 4 miljarder kronor. Man motiverade beslutet med att man fruktade en ”hybridattack” från öst med ”massinvasion av migranter”.

Den finländska gränspolisen Rajavartiolaitos publicerade på fredagen de första bilderna från gränsstängslet, som man menar är en ”avgörande” insats för att motverka alla illegala gränsövergångar.

Men bilderna på det nya stängslet har inte ingett förtroende, rapporterar Helsinki Times (HT). Många bedömare konstaterar att det mer ser ut som ett staket än ett stängsel.

Enligt HT har stängslet kallats ett ”bräckligt dagisstaket” på Twitter, samtidigt som många konstaterat att resultatet skiljer sig markant från ambitionen som målades upp förra hösten.

En av kritikerna är professor Jussi P. Laine från Östra Finlands universitet, som menar att stängslet är ”skrattretande” och ser ut som något från en lekpark.

— Jag förstår att stängslet är ett pågående arbete. Men jag måste ifrågasätta förhållandet mellan slutprodukten och kostnaden, säger Laine.

"Forcerades i en atmosfär av rädsla"

Samtidigt menar Laine att beslutet att bygga stängslet kom ur en sammanblandning av två helt separata frågor: Rädslan för en rysk invasion och rädslan för att Finland skulle ”hybridattackeras” med migranter på samma sätt som Vitryssland har anklagats för att ha gjort mot Polen. Under en eventuell militär invasion kommer stängslet inte att ha någon defensiv funktion överhuvudtaget.

— När beslutet togs [att bygga stängslet] så handlade det om rädslan för Ryssland, inte om möjligheten att använda migranter som ett verktyg i hybridkrigföring, säger Laine.

— Projektet forcerades i en atmosfär av rädsla.

Kommer inte att stoppa migranter

Men professorn anser inte ens att stängslet kommer att kunna stoppa vågor av migranter, då effekten snarare blir att gränsövergångarna flyttar till mer svårtillgängliga platser.

I dagsläget har man endast färdigställt ett fåtal kilometer av stängslet, som har planerats att täcka cirka 200 av den 1 300 kilometer långa gränsen mot Ryssland. Laine uppmanar nu myndigheterna att pausa byggnationen och utvärdera ifall den stora kostnaden för projektet verkligen är motiverad.

— Låt oss överväga den berömda muren mellan USA och Mexiko. Den har kostat miljarder, men har inte lett till någon betydande minskning av illegal invandring. Istället har den skapat en flaskhalseffekt där människor försöker korsa gränsen vid allt farligare punkter, vilket har lett till tragiska konsekvenser, säger Laine.