ISRAEL. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har länge utretts för korruption. Men medan utredningarna mot honom drar ut på tiden, åtalas hans fru för bedrägeri.

Sara Netanyahu.

Judinnan Sara Netanyahu åtalades under torsdagen för ett flertal brott, däribland ekonomiska bedrägerier, förskingring och missbruk av allmänna medel. Hon anklagas också för trolöshet i samband med vad som kallas ”Prepared Food Affair” där hon anses ha använt 96 000 dollar av Israels skattepengar för att beställa hem cateringmåltider tillagade av stjärnkockar, trots att paret Netanyahu redan hade personlig kock i sitt privata hem, vilket de ljög om. Sara Netanyahu beordrade att anställningen av en personlig kock skulle hemlighållas. Enligt den israeliska tidningen Haaretz var ”hon var medveten om att beställa cateringservice utifrån hushållet som hade en anställd kock bröt mot reglerna”.

Den dåvarande vice generalchefen för materiella och operationella resurser, juden Ezra Seidoff, intygade att Saras lögner var sanna. Han har därför också åtalats.

Sara Netanyahu har systematiskt agerat för att kringgå eller bryta mot lagar som rör premiärministerns hushåll för att genom bedrägerier tillskansa sig statlig finansiering för en lång rad utgifter som hon har ådragit sig. Detta enligt åtalet mot henne, som öppnades efter att hon vägrade betala för leveranser och tjänster som utförts för hennes skull.

Det är inte första gången som fru Netanyahu hamnat i klammeri med rättvisan. Hon har länge anklagats för att behandla folk, även andra judar, kränkande. Hon lever också mycket extravagant och blir ofta kritiserad för sitt leverne som betalas av staten. 2016 dömdes hon till att betala en man 42 000 dollar i skadestånd efter att ha misshandlat honom. Ett flertal anställda har anklagat henne för kränkande behandling, men alla sådana anklagelser har hon med bestämdhet avfärdat.

Maxstraffet för hennes förskingringar är enligt israelisk lag fem års fängelse. Ännu har inte datum utsetts för rättegångsförhandlingar.

Hennes make, premiärminister Benjamin Netanyahu,är också föremål för en lång rad polisutredningar rörande korruption. Han förnekar att han skulle ha gjort något som helst fel beträffande alla punkter han hittills misstänks för. Han avfärdar all kritik mot honom och hans fru som ”häxjakter” som massmedia är skyldiga till. Men han misstänks samtidigt för att ge redaktören för dagstidningen Yediot Ahronot, juden Arnon Mozes, särskilda fördelar för att Mozes ska skriva väl om honom i tidningen.

Källor:
Sara Netanyahu Charged With Fraud for Ordering $96k Worth of Meals From Gourmet Chefs
Wife of Israel prime minister charged with fraud over alleged misuse of public funds


  • Publicerad:
    2018-06-21 17:00