UTRIKES. Under en polisräd mot ett callcenterkomplex i Filippinerna i början av juni greps ett stort antal ekonomiska bedragare som ägnar sig åt att lura människor att ”investera” i binära optioner, valutahandel och kryptovalutor. Innan distanshandel med binära optioner förbjöds i Israel i oktober 2017 fanns det hundratals sådana företag i Israel. Efter förbudet har de istället ökat sin etablering i andra länder. Denna verksamhet stjäl många miljarder dollar varje år.

Israeler grips på Filippinerna efter räden 7 juni mot tre stora callcenterkontor för organiserad ekonomisk brottslighet. Foto: Filippinska polisen.

En filippinsk polisräd den 7 juni mot tre stora callcenter som ägnade sig åt ekonomiska bedrägerier med valutahandel och binära optioner har väckt stor uppmärksamhet utomlands. Men detta bedrägeriföretag var bara en av hundratals israeliska callcenter som i en explosion av epidemiska mått har spritts över som en pandemi. Detta sker mitt framför ögonen på internationella juridiska och polisiära myndigheter som med ökad oförståelse och avsmak tittar på medan det israeliska rättsväsendet gör — absolut ingenting.

De judiska cheferna greps tillsammans med 474 filippinska anställda i vad som beskrivs var en dramatisk polisräd mot callcenter i Pampanga. Det var den filippinska styrkan mot internetbrottslighet som tog sig in i ett judiskt företag med namnet International Branding Development Marketing Inc. De hade ägnat sig åt omfattande ekonomiska bedrägerier riktade mot ”kunder” utomlands. Enligt den filippinska polisen fungerar detta företag som ett dotterbolag till ett internetföretag som kallas FTOCapital.com. Deras anställda försökte få människor att investera i bitcoin. De använde falska namn och påstod att företaget hade säte i London. De anställda filippinarna släpptes snabbt men judarna hölls i förvar i cirka två dygn innan de deporterades till Israel.

Några av de gripna brottslingarna: Noa Hofman, Gal Manobla, David Freifeld, Eliav Lugassi, Ohad Elias. Foton: Facebook.

Flera av de gripna hade tidigare i Israel ägt företag som handlade med binära optioner över internet, Delta P.D. Media Ltd och Gal Media Trade Ltd, två nära relaterade israeliska bedrägeriföretag som ägde FMTrader.com och Itrader.co.il. Dessa företag var två av hundratals israeliska företag som under senare år i Israel har ägnat sig åt dessa systematiska bedrägerier oftast riktade mot vanliga medborgare i andra länder. Detta var tills Israel förbjöd den huvudsakligen bedrägliga verksamheten med handel med binära optioner. Förbudet trädde i kraft i oktober 2017. Det beräknas att alla de israeliska företagen tillsammans hade stulit många miljarder dollar varje år från offer världen över, och haft över 10 000 judar anställda inom Israels gränser innan verksamheten förbjöds.

En global farsot

Ett kryphål i den israeliska lagen har gjort att många av företagen kan fortsätta ungefär som tidigare genom att ändra sina ”produkter” något, och beskrivningarna av dem. Under senare år har judiska aktörer inom bedräglig finansiell verksamhet börjat med mer ”vanlig” valutahandel och med kryptovalutor, samtidigt som de alltmer etablerar sig i andra länder, som Filippinerna, Panama, Polen, Albanien, Bulgarien, Ukraina, Cypern och Serbien.

Just de filippinska myndigheterna har sedan det nationella israeliska förbudet sett en kraftig ökning av invandrad israelisk arbetskraft. Dokument visar att många av dem arbetar med just denna typ av ekonomiska bedrägerier.

Erion Brace som arbetar för den albanska regeringen beräknar att det finns 80 sådana callcenters i Albanien, och att de ofta ägs av israeler och judar från Georgien. I Polen har polis under det senaste året gjort flera razzior mot sådana callcenters som opereras av judar från Israel.

Tidningen Times of Israel har talat med en medborgare i Nya Zeeland, Des Cox som i slutet av förra året förlorade nästan 300 000 dollar, hans sammanlagda livsbesparingar, på en judisk bedrägerifirma som då hette FMFX etablerad i Sydamerikanska Belize, men vars samtal eventuellt kom Filippinerna. FMFX tillhörde samma gäng av ägare som skötte FMTrader. Efter att tre australiensare och en sydafrikan hade förlorat 2 miljoner dollar i falska investeringar, bad de filippinsk polis om hjälp. Detta föranledde den genomförda räden mot företaget. Enligt den filippinska polischefen Oscar Albayalde drog detta enda företag in cirka en miljon dollar per dag.

IDB Callcenter på Filippinerna. Foto: Facebook

Vanliga datorprogram används för bedrägerier

Ett av tillvägagångssätten för dessa nämnda företag är att de ringer upp offren och ber dem installera programmet TeamViewer. Programmet används oftast av kollegor i arbetsgrupper inom samma företag som kan fjärrstyra varandras datorer för att hjälpa varandra med olika arbetsuppgifter. Men programmet är gratis för privat bruk och lätt att installera för alla som kan använda vanliga datorfunktioner. Brottslingarna ber offren logga in på banken och de ser därför bankinformationen på skärmen i realtid och kan använda offrets dator som slav att stjäla pengarna.

Ingen hjälp från israeliska myndigheter

Regeringar från andra länder har sökt hjälp från Israels säkerhetstjänst och israelisk polis att utreda denna brottslighet som utförs mot deras medborgare men sådana förfrågningar har enligt Times of Israel alltid mötts av senkomna svar som inte är det minsta tillmötesgående. Situationen är fortfarande sådan, även sedan distanshandel med binära optioner förbjöds inom Israels gränser.

Källa:
Israelis nabbed in Philippines are tip of iceberg in alleged fraud gone global


  • Publicerad:
    2018-06-26 15:00