UTRIKES. En domstol i Saudiarabien har dömt palestinier och jordanier för medverkan i en ”terroristgrupp” och fara för rikets säkerhet. Palestinska rörelsen Hamas fördömer domarna.

En domstol i Saudiarabien har dömt 69 palestinier och jordanier till fängelsestraff på upp till 22 år, rapporterar Al Jazeera.

Redan i mars 2018 började saudierna en våg av gripanden och flera av de anklagade har hållits fängslade sedan februari 2019.

Saudiarabien anklagar de utländska invånarna för terrorism, men de har inte namngett vilken terrorgrupp det skulle röra sig om även om det står ganska klart att det handlar om den palestinska och antisionistiska motståndsrörelsen Hamas.

Den saudiska domstolen dömde Hamas representant i Saudiarabien, Mohammed al-Khudari, till 15 års fängelse, samtidig som hans son, Hani, dömdes till tre år. Al-Khudari var en erfaren Hamasledare som ansvarade för att hantera relationen med Saudiarabien i två decennier.

Hamas är en sunnimuslimsk rörelse som har starkt fäste i Gaza. Saudiarabien är också sunnimuslimer, men arbetar nära västmakterna likväl som med Hamas ärkefiende Israel. Många ställer sig nu  frågan varför Saudiarabien har börjat rensa bort Hamasmedlemmar i landet just nu.

Michael Page, vice ordförande för Human Rights Watch (HRW), uttalade sig redan förra året:

— Saudiarabiens långa historia av orättvisa rättegångar höjer misstankarna om att dessa palestinier och jordanier kommer att få felaktiga domar med långa fängelsestraff som följd, även om vissa har påstått att de utsatts för allvarliga övergrepp.

Hamas beskriver i ett uttalande domarna som orättvisa och skriver:

Vi blev chockade av de domar som utfärdats av det saudiska rättsväsendet mot ett stort antal palestinier och jordanier bosatta i kungariket. Vi beklagar de hårda och oförtjänta straffen mot de flesta av dem. Allt de gjorde var att stödja sin sak och sitt folk som de tillhör, utan något brott mot riket och dess folk.

Även Amnesty International uppmanar den saudiske kungen att se till att de ogrundade anklagelserna mot al-Khudairi och hans son läggs ned och att de friges.