SVERIGEDEMOKRATERNA Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget att hemlighålla uppgifter om elstödet. Detta trots att de själva haft som vallöfte att utreda möjligheten att kräva kvalificerad majoritet för att riksdagen ska kunna rösta igenom förslag som kritiserats av lagrådet.

Under Sverigedemokraternas landsdagar 2021 beslutades det att man i sin valplattform skulle skriva in att det ska krävas kvalificerad majoritet för att riksdagen ska kunna rösta igenom förslag som lagrådet kritiserat. Detta lovade man för att stärka lagrådet.

— De lagar som Sveriges riksdag ändå stiftar ska vara välgenomtänkta och inte skapa mer problem än vad de löser, sade Fredrik Lindahl som sitter i konstitutionsutskottet för SD, då 2021.

Sverigedemokraterna ställer sig nu bakom det kritiserade förslaget om att hemlighålla uppgifter om vilka som får elstöd och hur mycket pengar de får. Därmed bryter de sitt eget vallöfte från i höstas.

Förslaget ska upp till omröstning under nästa vecka och som det ser ut nu kommer det att gå igenom med en liten marginal, enligt Sveriges Radio. Förslaget har fått mycket kritik av både lagrådet och oppositionen.