OPINION. Enligt en ny opinionsundersökning från Sentio och Nyheter Idag blir Sverigedemokraterna största parti med 26,0 procent samtidigt som Moderaterna rasar ned till 15, 2 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna fortsätter att leverera starka siffror i de opinionsundersökningar som Sentio genomför i samarbete med Nyheter Idag och behåller i mätningen för mars sin plats som största parti med 26 procent av rösterna.

Samtidigt backar Moderaterna ytterligare och går från 16,7 procent till 15,2 procent i mätningen. Både Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 3,9 procent respektive 2,4 procent av rösterna. Centerpartiet är det enda av Allianspartierna som ökar och får 11 procent.

Sammantaget skulle detta innebära att Sverigedemokraterna skulle få lika många mandat i riksdagen som Alliansen, som endast skulle bestå av Centerpartiet och Moderaterna, om det vore val idag.

Att Moderaterna backar samtidigt som Centerpartiet går starkt framåt tror den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren beror på att många moderatväljare som är missnöjda över moderatledaren Anna Kinberg Batras öppning för samarbete med Sverigedemokraterna går över till Centerpartiet.

— Det finns säkert en kärna som lämnar av det skälet, att det strider mot deras liberala principer, säger Ljunggren till Nyheter Idag.

Etablissemangsmedia vägrar i regel att uppmärksamma de mätningar som görs av Nyheter Idag och Sentio med motiveringen att man använder sig av en webbpanel istället för telefonsamtal.

På vilket sätt en webbpanel skulle kunna vara sämre som opinionsverktyg är dock något oklart och många menar istället att en webbpanel snarare är mer tillförlitlig än telefonintervjuer. Detta då det fortfarande kan finns ett tabu i att uppge att man röstar på ett ”invandringskritiskt” parti, vilket skulle innebära att Sverigedemokraternas väljarstöd snarare underskattas i opinionsundersökningar som tas fram telefonledes.

Opinionsundersökningen

Mätningen för mars månad — februarimätningen inom parentes:

Moderaterna 15,2 (16,7)
Liberalerna 3,9 (4,6)
Centerpartiet 11,0 (10,7)
Kristdemokraterna 2,4 (3,0)

Socialdemokraterna 24.1 (23,2)
Vänsterpartiet 8,9 (8,2)
Miljöpartiet 3,4 (3,6)

Sverigedemokraterna 26,0 (26,9)

Feministiskt initiativ 3,0 (1,7)
Piratpartiet 1,2 (0,7)

Källa:
Botten ur för krisande M – Lägsta uppmätta stöd någonsin i Sentio


  • Publicerad:
    2017-03-19 12:40