USA. En sheriff i South Carolina vägrade att flagga på halvstång trots att Barack Obama gett order om att man skulle göra det för att hedra Nelson Mandela som nyligen dog. Sheriffen vägrade att lyda ordern då Mandela inte var en amerikansk medborgare.

Sheriffen Rick Clark från South Carolina beslutade att inte flagga på halvstång utanför sitt kontor i måndags för att hedra Nelson Mandela. Detta eftersom Mandela inte var en amerikansk medborgare. Istället sänkte Clark flaggan under Pearl Harbor-dagarna samt för att hedra en polisman som dog i tjänst innan han hissade tillbaka den till sin ursprungliga position i måndags.

Beslutet kom trots en verkställande order från Barack Obama som uppmanade alla att flagga på halvstång för att hylla den nyligen avlidne före detta ANC-ledaren.

— Det är bara min simpla åsikt att flaggan enbart ska sänkas för amerikaner som uppoffrat sig för sitt land, sa Clark i en intervju med WHNS News.

Oavsett vem som gett ordern så är det aldrig straffbart att gå emot en verkställande “flaggorder” och Clark kommer inte att straffas för sitt beslut.

Källa:
South Carolina sheriff defies Obama’s order, refuses to lower flag to honor Mandela


  • Publicerad:
    2013-12-11 00:30