USA. Den 61-årige amerikanske skådespelaren Kevin Bacon har gjort sig känd för sina vänsterextrema åsikter, som även tagit sig uttryck i aktivism för vänsterorganisationer. I ljuset av den senaste tidens kravaller vill han nu förmena vita män all rätt att delta i debatten kring dessa.

I ett framträdande på TV-programmet Tonight Show med Jimmy Fallon hävdar skådespelaren Kevin Bacon att han själv och andra ”vita gubbar” borde ”hålla käften och lyssna”.

I programmet uttalar sig Bacon om nedstängningarna under coronakrisen samt om den senaste tidens kravaller runt om i USA och Europa.

— Det är otroligt att få uppleva detta och att gå igenom det historiskt, inte bara covid-19, utan att nyktert beskåda protesterna och det som pågår, kommenterade Bacon, innan han övergick till mer specifikt beröra ämnena ”polisbrutalitet” och rollen som ”vita män” bör ha i den diskussionen:

— För en gammal man som jag – jag föddes 1958 – att bevittna passionen hos unga människor världen över i deras strid för social rättvisa – gör mig förstummad, vilket antagligen är en bra idé, för jag tror det är rätt tillfälle för gamla vita män som jag att bara hålla käften och lyssna.

Bacon tillade att han, ödmjuk som han är, försöker lära sig mer om situationen.

— Jag har tagit mig den tiden för att först medge att jag inte har den fulla förståelsen för livserfarenheten hos dem som är annorlunda än jag och att jag aldrig till fullo kommer tillägna mig den förståelsen, sade han.

Han betonade under intervjun hur privilegierad han som vit man är samt hur tacksam han och hans fru är för allt som de har.

— Vi vaknar upp med en stor tacksamhet för att vi har ett hus, ett tak över våra huvuden, mat att äta och att vi har varandra.

Den 61-årige skådespelaren är även en politiskt aktiv vänsterextremist, som har kritiserat den amerikanske presidenten Donald Trumps politik och som även har engagerat sig i kampanjer mot denne.

Bacon och hans fru gav nyligen röst åt kampanjen Swing Left som har som syfte att verka för att väljare röstar på vänsterkandidater i de kommande amerikanska mellanårsvalen.


  • Publicerad:
    2020-06-16 19:15