IRAN. Irans utrikesminister fastslår att USA förlorat sin globala kontroll. Uttalandet kommer efter en profetia från president Rouhani om att Washington inom kort återupptar kärnavtalet med Iran.

Irans president, Hassan Rouhani. Foto: Tasnim News Agency (CC BY SA 4.0)

”USA:s regering kontrollerar inte längre det som pågår i världen” sa den iranske utrikesministern på torsdagen – timmar efter att den iranske presidenten Hassan Rouhani hade förutspått att kommande administration i Washington kommer ”underkasta sig den Islamska Republiken och återuppta kärnavtalet”.

Rouhani ironiskt artig i sin beskrivning av Trumps agerande mot Iran
Den iranske presidenten refererade till Donald Trump ironiskt som ”gentlemannen i Vita Huset” när han beskrev den amerikanske presidentens agerande mot Iran som att Trump ”hänsynslös förstärkte sanktionerna”mot Teheran – och därmed i grunden förklarade ”ekonomiskt krig” alltmedan landet slogs mot coronakrisen.

Han fortsatte:

De [USA] följde inte några principer: varken mänskliga rättigheter eller internationell lag.

På samma gång är jag förvissad om att den iranska nationen till slut kommer att segra. Det spelar ingen roll vilket resultatet blir av det amerikanska valet ikväll eller i morgon, eller vems makt som är i vem som helsts hand.

Det råder inget tvivel om att den framtida amerikanska administrationen kommer att underkasta sig det iranska folkets vilja.

De har inget annat val än att underordna sig lag, ordning och trycket från den allmänna opinionen – och denna storslagna nations tålamod och motstånd.

”USA och dess allierade har förlorat sin ställning”
Under ett besök i Venezuela förkunnade den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif timmar efter Rouhanis uttalande – och inför sin venezuelanske motsvarighet Jorge Arreaza – att ”eran med västvärldens hegemoni är över”.

Han tillade att USA har förlorat rätten att ”visa andra länder hur man skyddar medborgares rättigheter” och kommenterade i sammanhanget USA:s aktuella ställning internationellt på följande sätt:

Idag kan USA och dess allierade inte kontrollera vad som händer i världen. De har förlorat den kontrollen.


  • Publicerad:
    2020-11-06 19:45