ANTIVITHET Mentalsjuksköterskan, som ville vidareutbilda sig bemötte föreläsarnas hatfyllda påståenden och blev först mobbad av dem och sedan avstängd från kursen. Hon har nu stämt ubildningsföretaget.

Amy Gallagher, 34, en mentalsjuksköterska från Orpington, Kent i Storbritannien ville vidareutbilda sig till psykoterapeut, så hon tog en kurs i psykologi vid Portman, som är en del av The Tavistock and Portman NHS Trust.

Kursens föreläsare framförde, berättar Amy för MailOnline, ett antivitt budskap. Studenterna fick av dem till exempel höra att ”Vita förstår inte världen.” samt ”Kristendomen är ansvarig för rasism eftersom den är europeisk.” Ett av Tavistocks seminarier kallades till och med ”Vithet – ett problem i vår tid” och i seminariet refererades till ett citat från Trusts webbplats:

Problemet med rasism är ett problem med vithet.

Amy ifrågasatte dessa antivita utsagor och efter att hon under en diskussion fällt yttrandet ”Att vara vit gör dig inte till rasist” blev hon konsekvent direkt fientligt bemött av lärararna. Hon använder själv ordet ”mobbad”. Inom kort blev hon även avstängd från kursen i väntan på en utredning med uppgift att fastslå om hon överhuvudtaget är lämpad för att arbeta med patienter. Nästan ett år senare har ingen utredning tillsatts. Det innebär att hennes dröm om att bli psykoterapeut nu hänger i en skör tråd.

Som om detta inte vore nog har en kursföreläsare även försökt få henne avstängd från sitt dagliga jobb som praktiserande mentalsjuksköterska. 34-åringen slår dock tillbaka. Hon har nu stämt Tavistock för ”diskriminering baserad på ras och religion” i ett fall som tros vara ett av de första i sitt slag.

Första gången som Tavistock Trust hamnar i rättsprocess är det emellertid inte. 2019 stod man inför skranket anklagade för att ha försett barn vid sin verksamhet Gender Identity Development Service med pubertetsblockerande droger. Verksamheten håller nu efter en hårt fördömande oberoende granskning på att läggas ned.