MÅNGKULTUREN. Den i Sverige tidigare utrotade och farliga sjukdomen tuberkulos sprider sig alltmer i Sverige.

En elev på en skola i Härnösand har smittats av tuberkulos (tbc) och flera elever och personal på skolan ska nu undersökas för att se om de också har blivit smittade.

Det handlar om ett femtiotal personer som ska undersökas.  Om blodproven tecken på smitta får man genomgå en lungröntgen och träffa en infektionsläkare.

Barn och tonåringar samt den som har nedsatt immunförsvar har en ökad risk att insjukna i tbc. Biträdande smittskyddsläkare i Härnösand Maria Tempé vill tona ned riskerna att den smittade blir sjuk.

— Bara för att man är smittad behöver man inte bli sjuk. 90 procent av de som är smittade blir inte sjuka, säger hon.

Detta innebär ändå att många människor i Norden nu kan bära på den tidigare utrotade smittan utan att veta om det.

Alla som har tuberkulos är inte smittsamma. Sjukdomen kan sitta på olika ställen i kroppen. Det är bara tbc i lungorna som är smittsam. Av de som insjuknar är det vanligast att man blir sjuk inom två år från smittotillfället.

– Vi kan erbjuda förebyggande behandling så att man inte blir sjuk, det är därför vi nu letar de här personerna, säger Maria Tempé.

Den vanligaste officiella förklaringen från myndigheterna till att tbc ökar i Sverige är att så ”många människor reser utomlands och tar med sig smittan hem”.

Källa:
Elev i Härnösand smittad av tbc


  • Publicerad:
    2018-12-18 14:00