REPRESSION. Säpochefen Anders Thornberg informerade idag riksdagens justitieutskott om säkerhetsarbetet inför årets val. Soialdemokraternas Morgan Johansson kritiserade i egenskap av utskottsordförande Säpo, som han upplever underskattar hotet från ”högerextrema”.

1127m6o
Morgan Johansson.

— Säpo bör ta den utvecklingen vi ser på den högerextrema sidan på större allvar än vad jag upplever att man gör. Min bedömning är att det som skett sista året är att de högerextrema är mer aggressiva, mer organiserade och mer aktiva än tidigare, sa utskottsordförande Morgan Johansson i dag under ett informationsmöte.

Säpochefen Anders Thornberg svarade dock på Johanssons kritik genom att påpeka att polisen är bättre förberedd än någonsin, och att polisnärvaron kommer att vara större än vad den var vid det föregående valet.

— 2014 kommer att bli mer intensivt än 2010. Det är två val och det är heta känslor som väckts på olika håll och det finns ytterlighetspartier från flera olika håll som är beredda att göra saker för att störa den parlamentariska ordningen. Redan nu kan jag säga att vi så här tidigt i valrörelsen vid några tillfällen, på grund av att vi haft bra underrättelseläge och rätt dimensionerade polisinsatser, har kunnat förhindra olika typer av våld, påpekade Thornberg.

Källa:
S-kritik mot Säpo


  • Publicerad:
    2014-04-01 22:00