INRIKES. Somalier i Sverige kräver nu att lagen ändras så de snabbare kan få pass utfärdade. Detta för att snabbare kunna åka på semester till hemlandet de ”flytt” från.

Mohamed Husein till höger.

Mohamed Husein till höger.

Somalier i Sverige har tröttnat på att de måste vänta tre extra år för att ansöka om svenskt medborgarskap. Detta för att de inte har några identitetshandlingar med sig från sitt hemland Somalia. Landet har sedan 1991 inte haft någon fungerande myndighet som kunnat utfärda identitetshandlingar godkända i Sverige.

Mohamed Husein, språkrör från Somaliska Skaraborgsföreningen, vill nu att man ändrar den regeln som gör att man måste kunna identifiera sig för att få svenskt medborgarskap och svenskt pass.

— Jag har mitt somaliska pass och kopior på mina betyg. Men de är inget värda i Sverige, säger han till lokaltidningen.

Mohamed menar att det nuvarande svenska regelverket hindrar somalier att utveckla företag och hålla kontakten med släktingar.

— Jag kan inte resa utanför EU och inte besöka min mamma i Somalia, säger Mohamed.

Enligt Mohamed arbetade hans fru som gymnasielärare i Somalia och höll lektioner för vuxna män. På grund av detta blev hon attackerad av terroristgrupper vilket gjorde att hon flydde till Sverige. Mindre än ett år efter kom Mohamed också till Sverige och de återförenades.

Att det kan tyckas märkligt att man vill resa tillbaka till ett land som man flytt ifrån är ingenting som Mohamed reflekterar över i artikeln som lokaltidningen skrivit.

Mohamed har varit i kontakt med flera riksdagspartier bland annat miljöpartiets Maria Ferm som lagt en motion för att hjälpa somalierna.

Maria Ferm, Miljöpartiet.

Maria Ferm, Miljöpartiet.

— Ja, miljöpartiets riksdagsledamot Maria Ferm har skrivit en motion och engagerat sig i frågan. Hon är värd mer än ett tack, säger han.

Källa:
Utan godkända pass


  • Publicerad:
    2015-09-06 11:15