FILM. I samband med trailern för den kommande Star Wars-filmen ”The Force Awakens” har kommentarerna till stor del handlat om att Star Wars blivit politiskt korrekt genom att medvetet ha slängt in en svart person i ett för många märkligt sammanhang.

lead

Det första man får se i den trailer som kom i fredags är en person som hoppar upp och som många menar inte passar in i själva konceptet. Han är en av imperiets disciplinerade elittrupper och är svart.

Fansen är inte övertygade och även sådana som vanligtvis inte erkänner ras har påpekat att de inte kunde undgå att tänka på att stormtroopern är svart. På många forum och kommentarsfält har den svarte stormtroopern upptagit en betydande del av diskussion.

”Jag trodde det var fake för en sekund”, skriver ett av fansen efter att ha försökt hitta Star Wars officiella trailer bland de många fan-gjorda faketrailers som släpptes under fredagen.

Andra refererar till Mel Brooks komedifilm ’Det våras för rymden’ och sekvensen där en stormtrooper tar av sig sin hjälm och visar sig vara en svart person som säger: ”We Ain’t Found Shit!”

”Jag såg nyss den nya Star Wars-trailern…stormtroopern i öknen och kunde inte hjälpa att tänka på denna scen”, skriver en av dem.

Kritiken har varit så omfattande att både media och den svarte skådespelaren, John Bouyega, gått ut och uttalat sig. Aftonbladet är mycket glada över att regissören JJ Abrams gör ett ”viktigt statement”:

Det går inte att nog understryka vilket viktigt statement det är från regissören JJ Abrams och resten av ”The force awakens”-teamet att dels ge den största huvudrollen till John Boyega, och dels låta honom vara det första tittarna möter i teaser-trailern. I originaltrilogin var Billy Dee Williams (som spelar Lando Calrissian) den enda svarta skådespelaren och i ”prequel”-filmerna var det bara Samuel L. Jackson (jedimästaren Mace Windu) som hade en framträdande roll.

Även i Sverige har den svarte stormtroopern diskuterats. Ett av Star Wars-fansen, ”boba-fett”, besvarar Aftonbladets artikel i en Star Wars-tråd på forumet Flashback:

Om man medvetet ger huvudrollen till en svart skådis och medvetet låter honom vara det första tittarna ser i teasern, med syftet att det ska vara ett statement, då är det ju själva definitionen av PK. Alla som reagerade med ”det första man ser är en neger, så jävla pk”, hade alltså rätt, om det som artikelförfattaren skriver stämmer.

Personen säger att ”magkänslan” fick honom att reagera på sekvensen:

Personligen bryr jag mig inte om det är en svart snubbe, eller kvinna, i huvudrollen. Couldn’t care less. Det är inte poängen. Poängen är att min magkänsla när det första jag ser i trailern är en svart skådis, är att det inte är en slump. Jag är uppenbarligen inte ensam om den känslan, och artikeln ovan bekräftar att det inte är taget ur luften.

Källor:
John Boyega om kritiken: ”Ni får vänja er vid det”
‘Black Stormtrooper not trending’ yet? Trailer for ‘Star Wars: The Force Awakens’ released
Of Course There Are Black Stormtroopers in Star Wars
Reddit: Star Wars VII – The Force Awakens Teaser Trailer!!!


  • Publicerad:
    2014-12-01 15:30