BANKVÄLDET. En 98-årig kvinna har fått se sitt livs besparingar konfiskeras av staten. Hon och hennes make hade sparat kontanter i hemmet eftersom de inte litade på bankerna. När kvinnan ville växla in sedlarna men saknade bevis för hur hon fått sina pengar så konfiskerade staten helt enkelt alla besparingarna.

Genrebild: Pxhere (Public Domain).

98-åriga Ada och hennes numera avlidne make hade under hela sitt arbetsliv regelbundet lagt undan en del av lönen som de sparade i hemmet då de inte litade på bankerna, skriver Samhällsnytt. År 2017 uppgick summan av deras livsbesparingar till 200 000 kronor.

I juni 2017 förnyade Riksbanken 100- och 500-kronorssedlarna vilket skulle göra de gamla sedlarna ogiltiga. Ada bestämde sig då för att växla in pengarna.

För att växla in pengar i en bank krävs att man lämnar in sina sedlar och fyller i en ansökan där man redogör för pengarnas ursprung. Det räckte dock inte att Ada berättade att hon och hennes man under nästan hundra år levt sparsamt för att kunna lägga undan en del av lönen, utan banken krävde att hon skulle visa konkreta bevis för hur hon fått tag i pengarna.

Normalt sett så ska myndigheten Riksbanken lösa in pengarna ”om det inte finns anledning att anta att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet”. Eftersom bestämmelserna är till för att komma åt penningtvätt så räcker det inte att man som vanlig laglydig människa har en trovärdig förklaring eller att det saknas brottsmisstankar, utan det är den sökande som ska bevisa sin oskuld och kunna visa upp papper på hur man fått pengarna.

Den gamla kvinnan och hennes man hade lagt undan småsummor från lönen de fått för sitt arbete och intjänat under ett helt strävsamt yrkesliv. Ada kunde inte visa upp underlag för transaktionerna eller andra bevis på varifrån hon fått sina pengar. Därmed antog banken att ”pengarna härrör från brottslig verksamhet” och nekade att lösa in pengarna samt konfiskerade besparingarna.

Ett överklagande till förvaltningsrätten hjälpte inte utan ärendet avslogs. En överklagan till kammarrätten avslogs även den.

— Vad ska man göra som medborgare? undrar Ada.

Ada ska nu tillsammans med sitt ombud försöka få ett prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen men man befarar att chansen att få rätt mot staten är liten.


  • Publicerad:
    2020-06-14 12:30