INRIKES. Kriminella nätverk tjänar stora summor pengar på att öppna svarta trafikskolor, som nu börjar konkurrera ut de lagliga trafikskolorna. De svarta trafikskolorna riktar sig för det mesta mot invandrare som inte kan svenska. 

Genrebild. Foto: Entheta (CC BY-SA).

Kriminella nätverk tjänar stora summor pengar på att hjälpa folk att fuska till sig körkort via svarta trafikskolor. Dessutom börjar de svarta trafikskolorna att konkurrera med de vanliga trafikskolorna, så pass mycket att de får det svårt att gå runt ekonomiskt.

— Vi har ju sett att det är kriminella nätverk, de sysslar ju med allsköns brottslighet som man kan tjäna pengar på. Det är så enormt mycket pengar att tjäna på det här, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till SVT Nyheter.

Han berättar att de här olagliga körskolorna oftast riktar sig mot invandrare som inte kan svenska. Enligt uppgifter från Trafikverket så har de flesta av de ertappade fuskarna ”inte svenska som modersmål”.

— När nyanlända kommer hit, då kan körkort vara bra om man vill ha ett jobb. Från en del av hemländerna är man van vid att kunna köpa ett körkort. Ordet går från mun till mun, från landsman till landsman, berättar Lundberg.

Hittills har en person dömts för brott kopplat till svarta trafikskolor, en man från Karlstad dömdes till ett och ett halvt års fängelse för bokföringsbrott. Lundberg tror att fler personer inte har dömts på grund av att problemet inte varit prioriterat av Polisen. Sedan tre år tillbaka arbetar dock Polisen, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Trafikverket och Transportstyrelsen, för att bekämpa den här typen av brottslighet.


  • Publicerad:
    2020-08-05 12:35