MEDIA. Läsare som vill framföra sina åsikter är bara ”en liten grupp”, skriver Svenska dagbladet som nu stänger sina kommentarsfält.

När Svenska dagbladets nya hemsida lanserats har flera reagerat på att möjligheten att kommentera nu är borta. Tidningens chefredaktör Fredric Karén har besvarat kritiken med att kommentarer är alltid känsligt för en liten grupp som är väldigt aktiva när det gäller att kommentera”.

Men SvD säger sig fortfarande värna om läsarnas engagemang och åsikter kan därför komma att få framföras i artiklar som väljs ut av SvD, bland annat dem som rör börsfrågor. Förändringarna ska leda till ett ”samlat meningsutbyte som engagerar” enligt SvD:

Vi kommer inte längre ha kommentarer direkt under artiklar i den form vi tidigare haft. Vi kommer framöver satsa mer på utvalda tillfällen med fokuserad läsardebatt (ex Brännpunkt direkt) och på specifika forum, som Börsforum. Vi tror att vi därmed kommer ge bättre sammanhang och utrymme till samlat meningsutbyte i frågor som engagerar.

För några år sedan valde tidningar som Aftonbladet och Expressen att ändra sina kommentarsfält och endast tillåta kommentarer som gick via den amerikanska mediejätten Facebook. Då både Aftonbladet och Expressen samarbetar med den kriminella Researchgruppen för att registrera och hänga svenskar som kritiserar massinvandring har många avstått från att kommentera tidningarnas artiklar via sina Facebook-profiler. Där har SvD, som behållit möjligheten att kommentera anonymt, blivit en plats där människor kunnat framföra sina åsikter även om censuren ibland varit kraftig.

Källa:
Välkommen till nya SvD.se


  • Publicerad:
    2015-05-27 11:15