MÅNGKULTUR. En svensk medborgare har gripits på Filippinerna misstänkt för terrorism. Det visar sig att mannen redan fanns på Säpos radar efter ett misslyckat försök att ansluta till IS i Syrien.

”Svensken” Hassan Akgun. Foto: Polismyndigheten i Filippinerna.

Turken Hassan Akgun – som i media har beskrivits som ”svensk” tack vare sitt medborgarskap –  greps i måndags i Filippinerna tillsammans med två kvinnor, misstänkt för delaktighet i terrorism.

Han anklagas för att varit ha delaktig i ett bombattentat i augusti förra året i regionhuvudstaden Isulan på södra Filippinerna. Enligt ett lokalt militärbefäl ska han tillhöra en IS-ansluten grupp i Sverige.

De gripna kvinnorna anklagas för ett bombattentat mot en marknad i Sultan Kudarat på ön Mindanao den 7 september. Åtta personer skadades i dådet, som Islamiska staten har tagit på sig.

Vid tillslaget mot mannen fann militären ett automatvapen, ett hagelgevär, två pistoler, en hemmagjord bomb, material för att tillverka bomber och en IS-flagga.

Den gripne mannen är 33 år, har flera obetalda skulder och är skriven i en förort till Göteborg. Han ska sedan några år finnas på Säpos radar efter ett misslyckat försök att ansluta sig till IS i Syrien.

Källor:
Gripne svensken misslyckades resa till Syrien
Swedish ‘militant’ arrested in Philippines for Sept. 7 blast


  • Publicerad:
    2019-09-27 09:00