ABSURDISTAN. Myndigheten Svenska institutet har återigen skapat rabalder via sitt konto @Swedense. Denna gång efter att ha förmått världspressen att plocka upp en fake news-berättelse om att svenska köttbullar egentligen skulle vara turkiska.

Svenska köttbullar, det mest turkiska som finns? Foto: CC0 Public Domain,

I maj förra året väckte den svenska myndigheten Svenska institutet stor uppståndelse när det avslöjades att man åsiktsregistrerat ett stort antal Twitteranvändare, genom att skapa en blocklista på alltifrån konservativa debattörer till nationalsocialistiska frihetskämpar. Blocklistan implementerades på myndighetens officiella Twitterkonto @Swedense, som nyttjas växelvis en vecka åt gången av svenska medborgare som – till skillnad från personerna på blockeringslistan – har ”rätt” åsikter.

Nu har man återigen hamnat i blåsväder, efter att man via samma officiella Twitterkonto gått ur och proklamerat att köttbullar – en rätt som i regel anses som typisk svensk – egentligen är en turkisk rätt som Karl XII skulle ha hämtat hem under sina fälttåg.

Att förmågorna på Svenska institutet troligtvis blandat ihop köttbullar med kåldolmar, som nyttjades som mångkulturförespråkares främsta mat-argument innan pizza-argumentet blev modernt för femton år sedan, har inte hindrat en samlad världspress från att plocka upp ”nyheten”.

Medan vissa tidningar har beskrivit ”avslöjandet” som en skandal, har andra ironiserat över svenska myndigheters behov av att nedvärdera sin egen kultur. Andra har försökt förklara det faktum att kulinarisk kultur ofta har spretiga rötter, även om vissa maträtter de facto starkt kan sammankopplas med vissa kulturer.

Efter kritik och tillrättavisningar har dock Svenska institutet valt att backa något, och erkänner mellan raderna att det vore enfaldigt att påstå att köttbullar skulle vara mer turkiskt än svenskt.


  • Publicerad:
    2018-05-05 19:00