OSÄMJA. Efter Margot Wallströms uttalande i tisdags om att man bör utreda huruvida Israel använt utomrättsligt dödande eller inte, har nu Israel beslutat att porta svenska regeringsrepresentanter. Samtidigt anklagar Israel den svenska regeringen för att stötta terrorism.

wallstrom

Utrikesminister Margot Wallström har hamnat i blåsväder – igen.

Det var i tisdags som utrikesminister Margot Wallström uttalade sig om att hon vill att man ska utreda om Israel använt sig av utomrättsligt dödande. Hennes uttalande har nu gjort att Israel har beslutat att porta svenska regeringsrepresentanter från det ”heliga landet”.

— Israel stänger sina dörrar för officiella besök från Sverige, säger Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely.

Hotovely menar att Wallström har gjort flera uttalanden som lett till att relationerna mellan Israel och Sverige har varit mer eller mindre ”avbrutna” i mer än två år. Hon säger:

— I mer än två år har relationerna med Sverige varit mer eller mindre avbrutna. Det betyder att vi vid flera tillfällen har vägrat att ta emot besök från den svenska utrikesministern. På vårt allra tydligaste sätt skickar staten Israel ett meddelande till Sverige som säger att om ni uppmuntrar terror i Israel så uppmuntrar ni även Islamiska staten att agera i Europa.

Den israeliska utrikesministern anklagar också Wallström för att stötta terrorism.

— Vi befinner oss just nu vid frontlinjen i kampen mot terrorism. Men Wallström stöder och uppmuntrar den, säger hon.

Samtidigt som Israel har gjort offentliga uttalanden om den dåliga relationen med Sverige förnekar Sveriges statsminister, Stefan Löfven, att det skulle finnas någon osämja länderna emellan. Under onsdagen fick han frågor om Sveriges relationer till Israel, där han svarade följande:

— Jag har talat med Netanyahu i telefon två gånger och träffats en gång. Sverige är en nära vän till Israel.

Källa:
Israel portar officiella besök från Sverige


  • Publicerad:
    2016-01-13 21:25