SVERIGE. Den senaste tiden har det framkommit att Sverigedemokraterna inte utesluter att partiet genom sin vågmästarroll kan komma att tvinga fram ett nyval.

Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson.

Redan i torsdags förra veckan bekräftade Jimmie Åkessons tillfälliga ersättare Mattias Karlsson att Sverigedemokraterna under hans ledning skulle kunna tänka sig att fälla regeringen och tvinga fram ett nyval.

— Det är en historiskt svag regering. Det förändrade läget för migrationspolitiken gör också att det finns skäl för oss att agera. Någonstans måste den här situationen komma till vägs ände. Är det så att båda blocken inte talar med oss har de ett ansvar att skapa en stabil majoritet. Och då blir vi i praktiken den enda oppositionen, sa Karlsson förra veckan i en intervju med DN.

Rent praktiskt är den avgörande frågan om SD kommer att stödja regeringens budgetförslag eller Alliansens förslag i omröstningen som ska hållas den 3 december i år. Om SD genom sina 49 riksdagsmandat röstar på Alliansens budgetförslag kommer det leda till en regeringskris och statsminister Stefan Löfven bekräftade tidigare idag att regeringen kommer avgå om så sker.

Karlsson verkade förra veckan lite mer positiv till de borgerliga partiernas budgetförslag då Alliansen inte vill höja Sveriges skatter.

— Det kan leda till att man inte lägger fullt lika mycket som de rödgröna på integration. Det skulle vara en väldigt viktig parameter i det läge vi befinner oss nu med hotande systemkollaps för migrationspolitiken. Men det är inte det enda som avgör, förklarar Karlsson.

I övrigt uppgav Karlsson förra veckan att villkoren för anställda i offentlig sektor, pensionärer, kriminalpolitiken och försvaret är några nyckelfrågor som SD kommer kolla på för att avgöra vilket budgetförslag de kommer att rösta på.

Idag gick SD också ut med ett eget budgetförslag där man bland annat vill spara 187,7 miljarder kronor på kraftigt minskad invandring.

När Aftonbladet idag frågade Karlsson om han föredrog regeringens eller Alliansens budgetförslag ville han fortfarande inte svara.

— Siffrorna hittills visar att vi är ett av få partier som inte skulle förlora på ett nyval. Vi har gått framåt sedan valet. Vi är inte oroade över det. Men det partistrategiska perspektivet är inte det viktigaste för oss när vi gör den här bedömningen. Det handlar om vad vi tror är bäst eller minst dåligt för Sverige och att vi försöker få igenom vår politik i så stor utsträckning som möjligt, svarade Karlsson idag på frågan om SD inte kunde förlora sin vågmästarroll om det blir ett nyval.

Källor:
Mattias Karlsson (SD) kan tänka sig nyval
SD:s hot mot regeringen står kvar


  • Publicerad:
    2014-11-10 17:10