JUDISK MAKT. Efter en anmälan från Israels ambassad i Stockholm fälls nu Sveriges Radio i Granskningsnämnden för ”felaktiga uttalanden om Israel”.

Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov. Foto: Israels ambassad

I samband med fotbolls-VM i somras anmälde Israels ambassadör Ilan Ben-Dov Sveriges Radio (SR) till Granskningsnämnden för ett uttalande som korrespondenten Cecilia Uddén gjorde i programmet Godmorgon världen.

Enligt ambassadens anmälan framställs det i inslaget som att Israel har anklagat Argentina för terrorism efter att Argentina ställt in en träningsmatch mellan de två länderna. Detta uppfattas av Israel som antisemitism.

— Vi förväntar oss en förändring från svensk media, säger Ilan Ben-Dov och fortsätter:

— Sedan flera år tillbaka har svensk media beskrivit situationen i Mellanöstern genom att lyfta fram argument från den arabiska sidan och berätta utifrån ett arabiskt perspektiv.

Det är emellertid inte första gången som ambassadör Ben-Dov anmäler SR till Granskningsnämnden. När han 2015 intervjuades i radioprogrammet Studio Ett fick han frågan om judarna hade något ansvar för den ökade antisemitismen. Denna formulering fälldes i Granskningsnämnden, som beskrev den som ”uppenbart kränkande” för judar.

Ben-Dov anser att svensk media borde vända sig till Israels ambassad för att få underlag till en ”mer balanserad rapportering”.

— Vi bidrar alltid med analyser ur ett israeliskt perspektiv för alla som önskar och vi sitter inte bara och väntar utan försöker ta egna initiativ för att balansera bilden, säger ambassadören.

Att en aktör tar ”egna initiativ för att balansera bilden” brukar i andra sammanhang kallas för lobbyism och otillbörlig påverkan. Det kunde ha varit intressant att se vilka reaktionerna blivit ifall Rysslands ambassadör hade gjort ett liknande uttalande.

Källa:
SR fälls efter felaktigt uttalande om Israel


  • Publicerad:
    2019-02-12 10:25