HBTQP På skolor i Hörby genomförde elever i tisdags en väl inövad dans för att uttrycka stöd för ”pride” – ett initiativ som skolorna hyllar, dels som elevernas helt eget, och dels som helt i linje med skolans hållning.

SVT rapporterar om elevernas väl inövade och av skolledningar hyllade ”pride-dans” på skolor i Hörby, Skåne i tisdags.

Oklart vem som ”satt koreografin

I reportaget förklaras att någon eller några ”satt koreografin” och ”fått elever runt om i Hörby att träna danssteg” – men subjektet utelämnas, med resultatet att grammatiken i meningen havererar:

”Efter att ha satt koreografi och fått elever runt om i Hörby att träna danssteg genomfördes flashmobs på sex olika skolor under dagen.”

Det är således utelämnandet av information om vem som satte koreografin och vem som fick eleverna att träna danssteg som gör meningen grammatiskt inkorrekt.

Under tisdagen utförde alltså elever på flera skolor i Hörby dekadenshyllande dans.

Budskapet som dansen levererade var enligt SVT ”Allas lika värde” och initiativet, uppger man nu, kom från ”ett gäng tjejer i åttonde klass på Frostaskolan”.

Från idé via koreografi och dansträning till uppträdanden olika sex skolor - på en dag

Det ska ha varit på ett besök hos skolsystern som ”de sex tjejerna i kompisgänget fick idén till flashmobben”.

Samma dag som tjejernas besök på mottagningen, började, berättar SVT, ”elever runt om i Hörby att träna danssteg” och senare på dagen ”genomfördes flashmobs på sex olika skolor”.

— Vi tycker det är viktigt att alla ska få vara den de vill, kommenterar eleven Maja Alfredsson, 14 år, framträdandena för SVT.

— Jag tycker det känns hoppfullt att vi har ungdomar med kraft, som vågar och vill ta ställning för allas lika värde, lovprisar Camilla Delblanco, kurator på Frostaskolan, initiativet.

Eleven Maja beskriver för SVT bakgrunden till initiativet med dansen så här:

— Vi har lite olika utmaningar här i Hörby, till exempel ville kommunen inte hissa prideflaggan.

Hon syftar härvid på kommunledningens beslut förra året att inte hissa ”prideflaggan” på kommunens flaggstänger – ett beslut som revs upp efter att moderaterna ändrat uppfattning i frågan.