Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SVT uppmärksammar Motståndsrörelsens parlamentariska arbete i Dalarna

Av Redaktionen, 2017-01-12
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. Sveriges television har vid två tillfällen under den senaste tiden rapporterat om Motståndsrörelsens parlamentariska arbete i Borlänge och Ludvika.

Pär Öberg tar plats i Ludvikas kommunfullmäktige

Pär Öberg tar plats i Ludvikas kommunfullmäktige efter valet 2014.

Sedan valet 2014 har Nordiska motståndsrörelsen som bekant två kommunala mandat i Dalarna. I Ludvika kommun sitter Motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg som ordinarie ledamot och i Borlänge kommun sitter nästeschefen Pär Sjögren som ersättare. Båda röstades fram genom att Sverigedemokraterna lokalt hade för få kandidater för de mandat som man vann i valet, samtidigt som man hade öppna listor vilket gjorde att kommuninvånarna föreslog Öberg och Sjögren genom att skriva deras namn på valsedeln.

Framförallt lokalmedia har sedan valet klagat på och attackerat Öberg och Sjögren med jämna mellanrum. Hos lokalbefolkningen har responsen däremot varit mer positiv, speciellt för Öberg eftersom han som ordinarie ledamot också kan delta i det kommunalpolitiska arbetet på regelbunden basis. En förklaring till hans framgångar hos lokalbefolkningen kan vara att använt sitt mandat bland annat för att kämpa mot nedläggning av byskolor, för mer öppenhet och folkligt inflytande inom kommunpolitiken samt visat på politikernas och parlamentarismens hyckleri, något som Ludvikaborna tycks ha uppskattat.

Motståndsrörelsens aktivister samlar in namn för att få till en folkomröstning angående nedläggning av byskolor i Ludvika.

Motståndsrörelsens aktivister samlar in namn för att få till en folkomröstning angående nedläggning av byskolor i Ludvika.

I helgen sände SVT Dalarna ett inslag där de ville sammanfatta Öbergs arbete i Ludvika kommunfullmäktige sedan valet. I inslaget bekräftar man att Öberg profilerat sig i frågan om byskolorna. Man låter också andra kommunpolitiker komma till tals och kommentera Öberg och hans arbete.

Moderaten Hå Ge Persson säger exempelvis att han kände ”oro” inför att Öberg skulle ta plats i kommunfullmäktige, men att arbetet ändå ”flutit på som vanligt”. Han berömmer sig också över att han och hans kollegor ”vågar ta debatten” med Öberg om massinvandringen, som han kopplar till den kulturmarxistiska dogmen om ”allas lika värde”.

— Och vi har inte ändrat vår politik utifrån det här. Däremot står vi ju inte tysta när han går upp och pratar om massinvandring och sådant. Vi ser det som viktigt med mänskliga rättigheter och människor lika värde, och den debatten måste vi våga ta, säger Persson.

Benny Rosengren från Sverigedemokraterna ges också utrymme att beklaga sig över att Öberg ”stal ett mandat” från dem och det faktum att Öberg vägrade att avsäga sig sin plats då Rosengren och hans kollegor uppmanade honom att göra det. Rosengren menar också att de ”vill ju inte ha med honom att göra överhuvudtaget”.

Öberg får också komma till tals och berätta om sitt arbete i kommunfullmäktige och SVT kallar Öberg för ”en av de flitigaste förslagsställarna” då han lagt fyra motioner medan snittet för en ledamot i Ludvika hittills är en motion. Angående Rosengren och SD:s avståndstagande säger han:

— Jag förstår inte Sverigedemokraterna. Hade de inte varit så rädda för att säga saker som inte är politiskt korrekta idag så hade de kunnat säga: ”Vi håller inte med varandra i allt idag, för vi för inte samma politik, däremot så säger han vissa saker som vi tycker är bra”. Men de vågar ju inte ens säga det. Det är fånigt. Det pratar ju ofta om att de blir särbehandlade i politiken men de särbehandlar ju till exempel mig.

Se hela inslaget om Pär Öberg i Ludvika kommunfullmäktige HÄR.

Dagen före nyårsafton sände Rapport också ett inslag om Pär Sjögrens arbete som ersättare i Borlänges kommunfullmäktige. Detta inslag var betydligt mer dystert och man låter fanatiska motståndare till Motståndsrörelsen helt ogenerat attackera organisationen. Inslaget inleddes med dessa dramatiska ord:

— Det är kallt i Borlänge den här decemberdagen och få vågar sig ut i kylan. Men det gäller inte Angelica Andersson, hon vittnar istället om en annan kyla.

Angelica Andersson är ordförande för den svenskfientliga organisationen ”Dalarna mot rasism” som grundades av lipsillen och vänsterpartisten Daniel Riazat, som är känd bland annat för att lögnaktigt påstå att Emil Hagberg slagit honom i huvudet med en glasflaska.

— Tyvärr är det ju så då att det förekommer precis som på väldigt många andra ställen ganska mycket både rasism och nazism. Det syns tydligt liksom på gator och torg att det är närvaro här av den typer av krafter.

Även den ökända ”nazistexperten” Anna-Lena Lodenius får komma till tals.

— Det här är ett parti som är rasideologiskt, antisemitiskt, antidemokratiskt och som kan tänka sig använda våld i vissa lägen då och som har liksom en fundamentalt annorlunda syn på samhället och mänskliga rättigheter och demokrati.

Anna-Lena Lodenius får fritt attackera Motståndsrörelsen i statlig TV.

Anna-Lena Lodenius får fritt attackera Motståndsrörelsen i statlig TV.

Lodenius säger också att Motståndsrörelsen är ”farlig” och hävdar att ”våldet och hoten” kommer att öka ifall Motståndsrörelsen växer. Lodenius har, precis som Dalarna mot rasism, utmärkt sig för en slags besatthet kring Motståndsrörelsen och hon försökte en gång i tiden bland annat få Pär Öberg att uppge information om hur organisationen rekryterar medlemmar. Informationen skulle sedan användas i en statlig utredning om hur man kan hindra människor från att engagera sig i nationella organisationer.

I inslaget diskuterar man även Borlänge kommuns satsning mot ”våldsbejakande miljöer” och Borlänges lokale ”samordnare” Marcus Hjelm hävdar att Borlänge mer eller mindre är befriat från anhängare av militant islamism. Istället säger han att ”vit makt-rörelsen är den rörelse vi ser”.

Även Hjelms företrädare Jan-Olof Lundberg är inne på samma spår och menar att de trodde att de skulle stöta på ”IS-resenärer” men att dessa var ”väldigt få”.

— Däremot så kunde vi  ju se hur vit makt-rörelsen mobiliserar och också ser Dalarna som sin plattform för att kunna agera politiskt, skulle man kunna säga, förklarar Lundberg.

Efter att ha låtit dessa uttalade fiender till Motståndsrörelsen attackera organisationen och försöka framställa den i så dålig dager som möjligt, samtidigt som man alltså i vanlig ordning försöker göra en jämförelse med Islamiska staten, presenteras Pär Sjögren. Men här är det Kommunstyrelsen i Borlänges socialdemokratiske ordförande Jan Bohman som får berätta om Sjögrens arbete.

Bohman påstår bland annat att Sjögren ska ha varit ”riktigt hotfull” i talarstolen under ett fullmäktigemöte. Det hotfulla skulle då bestå i att Sjögren lyckönskade kommunen efter att de antagit en ”handlingsplan mot våldsbejakande miljöer” som i allt väsentligt är en handlingsplan i hur man ska attackera och bekämpa Motståndsrörelsen. Detta då kommunpolitikerna som bekant inte tror sig ta några problem med islamister eller vänsterextremister. Så här lät det påstådda hotet från Sjögren:

— Vi är här för att stanna och det är inget ni kan göra något åt. Fler och fler inser att ni här inne bedriver en politik som är skadlig för det svenska folket och det kan ingen handlingsplan någonsin stoppa. Jag är beredd på tuffa tider. Frågan är om ni är det? Men lycka till, det kan ni behöva om ni ska ger er på oss.

Sjögren har tidigare berättat för Nordfront att han får väldigt mycket stöd av lokalbefolkningen för sina insatser i kommunfullmäktige. Framförallt för att han, till skillnad från de övriga politikerna, törs säga sanningen. Många Borlängebor har kommit fram till honom helt spontant för att berömma honom och sagt saker som ”du säger vad vi tänker och gör det som andra inte vågar”.

pär sjögren

Trots attacker från lögnpressen har Pär Sjögren fått mycket stöd från Borlängebor för sitt parlamentariska arbete.

Se hela debatten om handlingsplanen i Borlänges kommunfullmäktige HÄR.

Avslutningsvis menar SVT att det faktum att sympatisörer och medlemmar i Motståndsrörelsen ibland sitter som åhörare när Borlänges kommunfullmäktige sammanträder ”väcker oro” och att man därför har fått införa en särskild vägg vid ingången till lokalen som ska skilja åhörare från politiker.

Se hela inslaget om Borlänge och Pär Sjögren HÄR.

Källor:
Nazismen växer: ”Syns tydligt på gatorna”
”Vi står inte tysta när han går upp och pratar”


  • Publicerad:
    2017-01-12 10:10