TERRORDÅD. Under dagen ska en afghansk man ha gått till attack med kniv runt om i Vetlanda. Åtta personer är skadade, varav några är allvarligt skadade.

Foto: Twitter.

Åtta personer har skadats, varav flera allvarligt, efter att en afghansk man gått till attack med kniv runt om i Vetlanda.

Gärningsmannen var fortfarande beväpnad när polisen anlände, och var sedermera tvungna att skjuta honom. Polisen larmades vid 15-tiden om att en man angrep folk med ett tillhygge, som av vittnen har beskrivits som en kniv.

Den misstänkte mannen beskrivs av polisen vara en man i 20-års åldern. Attacken utreddes först som mordförsök, men polisen ändrade sedan rubricering av händelsen till misstänkt terroristbrott.

Ett 15-tal polispatruller har deltagit i insatsen under dagen.

Gärningsmannen vårdas just nu på sjukhus, med bevakning av polisen.

— Det är vår bedömning att kunna höra honom när han är vårdad, säger Jonas Lindell, polisområdeschef. Polisen kan också avslöja att mannen är bosatt på en ort på Höglandet.

— Det är nog någon av dem eller flera som är allvarligt skadade, men jag vet inte hur det ser ut med resten, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till SVT Nyheter.

Ett större område har under dagen varit avspärrat i centrala Vetlanda, däribland ett område omkring tågstationen. Tågtrafiken stängdes tillfälligt av, men har nu sakta börjat komma igång igen.

Polisen griper terroristen. Foto: Privat.

Enligt uppgifter ska polisen nyligen ha gjort ett tillslag mot en bostad i Vetlanda, där man gripit ännu en afghansk man.

Under eftermiddagen höll polisen förhör med vittnen och säkrade bevis på brottsplatsen.

Bild tagen utanför Mogärdskolan. Foto: Privat.

Enligt vittnesuppgifter skedde de första attackerna vid Pressbyrån och en blomsterbutik, innan han begav sig vidare mot Willys. Enligt uppgifter ska minst ett av offren ha attackerats utanför Pressbyrån och minst 4 av dem utanför Gretas Blomsterbutik.

Sedan ska afghanen ha sprungit vidare mot torget, där han högg fler personer. Gärningsmannen sköts sedan av polisen utanför Mogärdeskolan.

https://twitter.com/WilliamJ468/status/1367184505434439680?s=20

Polisen höll pressträff

Polisen har hållit en pressträff om händelsen:

Malena Grann, polisområdeschef i Jönköping meddelar att rubriceringen har ändrats till försök till mord, men att man utreder uppgifter om ett terrormotiv tillsammans med Säkerhetspolisen (SÄPO).

Vissa detaljer i utredningen motiverar att man utreder terrorbrott, polisen vill inte gå ut med vad det handlar om.

Jonas Lindell, chef för lokalpolisområdet Höglandet, bekräftar att polisen använt verkanseld mot gärningsmannen i samband med gripandet. Han bekräftar också att åtta personer har attackerats och skadats. Skadeläget hos personerna är skiftande, samtliga vårdas på sjukhus.

Polisen uppmanar boende i Vetlanda att komma med tips om man har information om händelsen.

En särskild händelse är inledd samt en särskild utredningsorganisation enligt PUG.

Polisen bekräftar att brott begåtts på fem platser runt om i Vetlanda, med några hundra meters mellanrum.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen för ringa brottslighet. Man vill inte kommentera den misstänktes medborgarskap, efter fråga från Nyheter Idag. Gärningsmannen greps beväpnad utanför Mogärdeskolan.

Polisen vill inte kommentera vilket/vilka typer av tillhyggen gärningsmannen använde. Han är inte hörd och man vill inte kommentera om gärningsmannen har gjort något uttalande. Hans skador är inte livshotande.

Attackerna pågick under cirka 15 minuters tid. Enligt polisen tyder ingenting på att fler gärningsmän är inblandade.

Enligt vittnen är det först och främst äldre personer som har drabbats av attacken.

Skadad man fick hjälp i Blomsterbutik

Butiksägaren till Gretas BlomsterbutikÅsa Karlqvist, berättar för Vetlandaposten att en skadad man tagit sig in i hennes butik och fick hjälp av personal.

— Vi hör ett vrål på gatan. Vi ser en man ta sig in i butiken och skriker att han är knivhuggen, berättar Karlqvist för Vetlandaposten.

Mannen var knivhuggen i axeln och blödde kraftigt. En kund ringde 112 medan personalen försökte hjälpa den skadade mannen.

— Det strömmar blod från axelpartiet, så vi hämtar handdukar och lägger ett tryck på såret. En kund frågar om den kan hjälpa till och springer till vårdcentralen Aroma för att hämta hjälp.

Två sjuksköterskor och en läkare anlände till butiken för att hjälpa den skadade manen. Butiken spärrades snart av, och personalen samlades för att prata om det som hade hänt.

— Nu förstår man vidden av det. Man var chockad i början men nu har man kommit till insikt. Vi får inte röra något i butiken, vi lämnar det som det är.

— Det är helt ofattbart. Vi tänker på alla som är drabbade, avslutar Karlqvist.

Ny pressträff imorgon

Polisen meddelar att en ytterligare pressträff planeras att hållas under morgondagen, där man kommer att komma med de senaste uppgifterna i ärendet. Information om när pressträffen ska hållas och andra förutsättningar kommer att meddelas senare.

Nordfront avslutar sin live-rapportering. 


  • Publicerad:
    2021-03-03 19:25