UTRIKES. Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som ledare för det konservativa partiet Tories den 7 juni, efter att hon misslyckats med att få parlamentet att ställa sig bakom något av hennes brexitavtal.

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Number 10 (CC BY-NC-ND 2.0).

I en presskonferens utanför 10 Downing Street på fredagen meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon lämnar sin post som partiledare för Tories den 7 juni i år. Hon kommer dock att sitta kvar som premiärminister fram tills dess att en efterträdare valts.

Stödet för May har blivit allt svagare i takt med att brexitfrågan förblivit olöst. Hennes tid vid makten har kantats av flera tunga ministeravhopp och öppna konflikter inom det konservativa partiet. Redan i december 2018 krävde en grupp av de mest hårdföra brexitförespråkarna i Tory-partiet hennes avgång.

— Jag har gjort allt i min makt för att få parlamentsledamöterna att ställa sig bakom mina förslag. Men tyvärr har jag inte lyckats, sa en tårögd May till pressen, och tillade:

— Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar. Jag vet att konservativa partiet kan förnya sig under de närmaste åren. Jag vet att vi kan leverera Brexit.

Theresa May tillträdde som partiledare för konservativa Tories i juli 2016 och ärvde då även premiärministerposten från sin företrädare David Cameron. Hon angav då som sitt viktigaste uppdrag att föra Storbritannien ut ur EU, enligt folkets uttryckliga vilja i folkomröstningen.

Det brittiska parlamentet har röstat ned tre utträdesavtal som May förhandlat fram med EU. Under hela processen har kravet på hennes avgång ljudit allt högre, både från oppositionen och från det egna partiet.

— Jag vet att det finns en önskan om ett nytt förhållningssätt och nytt ledarskap i brexitförhandlingarnas andra fas. Det kommer jag inte att stå i vägen för. Men vi måste få igenom avtalet och leverera brexit, sa hon efter den senaste omröstningen i mars.

Nu väljer hon alltså att lämna den uppgiften till sin efterträdare.

Källa:
Theresa May avgår som partiledare


  • Publicerad:
    2019-05-24 12:20