STORBRITANNIEN. Brexit-förespråkaren Boris Johnson har valts till ny partiledare för det Konservativa partiet.

Boris Johnson. CC BY 2.0

Boris Johnson har som väntat valts till ny partiledare för det Konservativa partiet, även kallat Tories. Han fick ungefär dubbelt så många röster som sin konkurrent Jeremy Hunt, landets nuvarande neokonservative utrikesminister.

Boris Johnson har profilerat sig som en hård förespråkare av Brexit, oavsett om Storbritannien lämnar med eller utan avtal med EU.

Omröstningen ägde rum efter att den tidigare partiledaren tillika premiärministern Theresa May avgått efter att ha misslyckats med att driva igenom landets utträde ur EU. Johnson väntas sväras in som landets nye premiärminister senare under veckan.

Flera nuvarande Tory-ministrar har aviserat att de kommer att avgå ifall Johnson blir deras nye partiledare på grund av dennes inställning till ett så kallat hårt Brexit, utan avtal med EU.

Tories nye starke man har även kritiserats för flera ”rasistiska” uttalanden han gjort i historien. Bland annat har han yttrat att muslimer i burka ser ut som bankrånare samt i egenskap av chefredaktör för tidningen The Spectator publicerat artiklar som påpekade att svarta har lägre IQ än andra raser.

Källor:
Boris Johnson chosen as next British prime minister
Bojo runaway favorite to be Britain’s next prime minister


  • Publicerad:
    2019-07-23 14:55