CORONAKRISEN. Många fler har dött i Sverige av covid-19 än i de övriga nordiska länderna. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnells föregångare Johan Giesecke har de övriga nordiska länderna bara tillfälligt bromsat spridningen av coronaviruset.

Medan Sverige har över 3 000 registrerade dödsfall av coronaviruset har våra nordiska grannar klarat sig betydligt bättre, ibland med bara några hundra döda per land eller endast tio som är fallet med Island.

Men enligt den tidigare statsepidemiologen och numera WHO-rådgivaren Johan Giesecke kan man inte dra några slutsatser kring detta ännu. Giesecke menar att det är först om ett år man kan jämföra vilka nordiska länder som drabbats värst av viruset och att det då troligtvis kommer att vara betydligt jämnare.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Giesecke att han nyligen varit i kontakt med Finlands statsepidemiolog Mika Salminen, som oroar sig över vad som kommer att hända när Finland lättar på restriktionerna.

— De har en stor del av befolkningen som kommer att vara mottaglig för sjukdomen i höst. Och han är riktigt orolig för vad som händer då, när man börjar lätta begränsningarna. Det är då folk dör. De kommer att komma i kapp oss, det gäller även Danmark och Norge, säger Giesecke.

Den tidigare statsepidemiologen beskriver coronaviruset som en ”naturkatastrof” och menar att de som nu stängt ner sina samhällen bara skjutit upp dödsfallen, som istället kommer att komma i höst, i vinter eller nästa vår. Han menar att de flesta människor kommer att drabbas av covid-19, förr eller senare.

— Den går inte att bromsa och kommer att ta livet av ungefär lika många människor per capita och land, säger han till DN.


  • Publicerad:
    2020-05-08 16:00