USA. Ett TV-sänt möte mellan Trump och olika företrädare och motståndare till hårdare vapenlagar i USA har stärkt den judiska antivapenlobbyns hopp om nya framgångar. I sändningen kan man bland annat se hur den judiska senatorn Dianne Feinstein gör gesten ”happy merchant”.

Judinnan kunde inte dölja sin glädje över att få avväpna ännu fler amerikaner.

I en timslång TV-sänd förhandling mellan Donald Trump och flera intressegrupper, både för och emot hårdare vapenlagar, gick Trump emot National Rifle Association (NRA). Han kastade in ett förbud mot militärliknande handeldvapen i förhandlingarna om den kommande lagstiftningen om vapenbegränsningar.

Den judiska demokratiska senatorn Dianne Feinstein har kämpat för förbudet sedan 1994 och sedan igen efter dess återkallande 2004. Nu vädrar hon och hennes vänner förnyade framgångar. Hennes okontrollerade skratt väckte irritation bland försvararna av det grundlagstadgade andra tillägget. CNN har till och med sammanställt en lista över alla skäl till att debatten innebar stor frustration för republikanerna.

— Vi måste ta bort vapen från amerikanare innan våldsdåd inträffar; det är mycket bättre än att göra det efteråt i en rättegångsprocess, sade Trump och hänvisade till den judiska pojken Nikolas Cruz.

I februari genomförde Cruz enligt officiella källor det tredje värsta massmordet i USA:s historia när han med ett militärt vapen öppnade eld mot elever och lärare. Som ofta i sentida terrorsammanhang föregicks massmordet av en planerad katastrofövning, i detta fall på samma skola, samma dag. På grund av den genomförda övningen, sade den överlevande skoleleven Ryan Kadel att han och hans kamrater inte visste vad som pågick eftersom skolskjutningens händelser tycktes flyta ihop med katastrofövningen.

CNN som är motståndare till att Trump är president litar dock inte på honom och kallar hans samtal under TV-debatten för ett teatraliskt försök att agera för båda läger. Men trots den skadeglädje som lätt kan skönjas i nyhetsjättens rapportering att Republikanerna och NRA såg mötet som ett kraftigt nederlag för sina intressen, anser CNN att Trump i grunden är oärlig. När det väl gäller kommer han inte att gå på Feinsteins eller antivapenlobbyisternas linje, vilket CNN vill att han ska göra.

Att Trump ger dubbla budskap är sant. Han säger sig vara en vän av NRA och tycker att organisationen består av patrioter, vilket i USA är något mycket positivt. Samtidigt sade presidenten till sina republikanska partikamrater att de inte får ”vara rädda” för NRA-lobbyn.

Som vanligt gör sig den judiska ”happy merchant”-gesten bäst på film, vilket du kan se HÄR.

Källor:
Watch Feinstein react to Trump’s gun proposal
Trump’s meeting on guns: A list of why Republicans are frustrated
Trump’s bipartisan promises pattern
Trump to GOP senators: You’re afraid of the NRA
Gun bill debate great TV but bad politics
A horrific, horrific day: At least 17 killed in Florida school shooting


  • Publicerad:
    2018-03-02 16:30