INRIKES. Närmare 5 000 personer deltog i en demonstration mot nedläggningen av BB i Karlskoga, som stängde på lördagen. Demonstranterna tågade från centrala stan till sjukhuset, och krävde att förlossningsavdelningen ska vara kvar.

Uppmaning att protestera mot nedläggningen av BB i Karlskoga (skärmdump).

I maj tog tjänstemännen och politikerna i Region Örebro län beslutet att lägga ner förlossningen på Karlskoga lasarett. Detta har mötts med enorma protester från både personal och boende på orten, samt från alla politiska partier i Karlskoga kommun.

Beslutet att lägga ned BB har motiverats av regionpolitikerna med att det finns brister i säkerheten för de barn som föds för tidigt i graviditeten eller som drabbas av någon akut risk, eftersom det saknas neonatalvård på Karlskoga lasarett. Men detta är något som personalen inte håller med om.

— Vi tycker att det är fel eftersom vi anser att vi har en säker vård. Vi har ett gruppteam för omhändertagande av akut sjuka barn som har väldigt väl inarbetade rutiner, säger barnmorskan Britt Larsson.

Personalen påpekar också att man följer strikta restriktioner för vilka kvinnor som får föda här. Kvinnan får inte ha ett BMI högre än 35. Hon måste vara gravid i över 36:e veckan. Hon får inte ha diabetes. Hon får inte ha några sjukdomar. Hon får inte ta några läkemedel. Hon får inte vänta tvillingar.

— Om vi håller oss till dessa premisser ser jag inte hur det är någon fara för patienterna, säger Britt Larsson.

Många av de kvinnor som protesterar mot beslutet menar att det är en trygghet att ha ett BB nära.

På lördagen samlades 4 200 personer på torget för att gå med i demonstrationståget till Karlskoga BB. Men längs vägen slöt många fler upp i tåget som växte så att det var närmare 5 000 personer som deltog.

Framför Karlskogas nu stängda BB höll flera personer tal, bland annat Karlskogas utvecklingschef Kalle Selander som varnade:

— Det här är en tråkig signal till familjer som funderar på att bosätta sig och arbeta i Karlskoga-Degerfors och till företag som funderar på att etablera sig här och som också förstås tittar på andra orter och jämför plus och minus.

Det har också bildats en Facebook-grupp mot nedläggningen som redan samlat omkring 12 000 medlemmar, och flera bedömare jämför nu Karlskoga med Sollefteå. Där ledde nedläggningen av BB till kraftiga folkliga protester och till att de styrande Socialdemokraterna gick kraftigt bakåt i förra årets val.

Källa:
Nästan 5 000 mot BB-nedläggningen


  • Publicerad:
    2019-06-16 09:35