LANTBRUK. Varje år får tusentals kor sätta livet till för att folk kastar bland annat aluminiumburkar på åkrarna där kornas foder slås. Nu är dock en lösning på gång utvecklad vid Högskolan i Halmstad.

När höet slås på åkern är det inte alltid man upptäcker aluminiumburkarna som kastats där. Burken finfördelas av slåttermaskinen och följer sedan med fodret ner i kons magar. I många fall skärs någon av kons magar sönder och djuret dör.

— Vi hittar omkring fem burkar i fodret varje stallsäsong, berättar Torgny Widholm som är mjölkbonde.

För två år sedan skar en ölburk upp magen på tre av gårdens kor som då dog. Totalt fick tio av gårdens djur avlivas på grund av vassa föremål i fodret.

— Det är de kor som mjölkar mest och som vräker i sig foder som är de som drabbas mest, säger han.

Varje år beräknas femtusen djur få sätta livet till på grund av skräp som kastats på landets åkrar. Men nu har man hittat en lösning som förhoppningsvis ska kunna komma till bukt med problemet. Det är en sensor som monteras på slåttermaskinen och som känner av metallföremål och kan varna föraren av maskinen.

Bakom produkten finns Robin Sandberg och Anders Hedberg som efter ett förslag från Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en prototyp under sitt examensarbete vid Högskolan i Halmstad.

— Förhoppningsvis tar det inte alltför lång tid innan den kan komma ut på marknaden, säger Sandberg.

Källa:
Tusentals kor dör av ölburkar – en lösning kan vara nära


  • Publicerad:
    2015-07-07 11:40