LANTBRUK. Kooperativet Arla Foods sänker återigen ersättningen för svenska mjölkbönder och nu rasar man mot det låga priset på mjölk som får många att gå på knäna.
kvigor

Under torsdagen beslutade Arla att återigen sänka ersättningen till de svenska mjölkbönderna. Sänkningen på nio öre kommer efter en tidigare sänkning på fem öre tidigare i juli.

— Arla borde hellre säga till oss att lägga ner, för att de ändå inte tänker betala för mjölken. Vi måste ha ett högre pris här uppe i Norden, säger mjölkbonden Anders Andersson som menar att han i dagsläget betalar för att bli av med mjölken.

Som mest får Andersson 2,58 kronor per kilo mjölk, men samtidigt kostar produktionen med en besättning på 30 mjölkkor runt fyra kronor att driva.

— Jag betalar 1,60 kronor litern för att leverera mjölk. Många hör att vi bönder får EU-bidrag, men det bidraget går ju till att konsumenten ska få billigare mjölk. Jag kör lite lastbil extra och på vintern plogar jag snö för att kompensera det. Men vi kan inte hålla på på det här viset. Händer det inte något får man sätta en stor spik i dörren och den öppnas aldrig igen. Jag vill ju kunna ta ut en lön när jag jobbar 17-18 timmar om dygnet, säger han.

Vidare menar han att vill svenska folket ha kvar en inhemsk mjölkproduktion och öppna landskap så måste man vara beredd att betala för det.

Lokala mejerier får uppsving
Som ett svar på det dalande mjölkpriset är det flera bönder runt om i Sverige som nu går ihop och ska börja leverera till lokala mejeriet i ett sista försök att få någon lönsamhet i verksamheten.

Till årsskiftet ska getmjölksproducenten Dalsspira mejeri börja att leverera komjölk till butikerna i norra Bohuslän och Dalsland. Mjölken kommer att kosta en krona mer i butiken och man har lovat bönderna hela kronan.

— Det låga mjölkpriset är en stor anledning, för vi vill ha kvar vår svenska mjölk och öppet landskap. Men det är inte bara det. Vi har hållit på med getmjölk i åtta år och behöver komma upp i volym för att få företaget att gå runt. Den här satsningen gynnar både oss, komjölken och getmjölken. Så det är winwin för allihopa, säger Carina Johansson, vd på Dalsspira Mejeri.

Det är genom mindre svinn och en mer exakt produktion som man hoppas kunna minska sina kostnader jämfört med Arla och på så sätt kunna betala mer till bönderna. Mejeriet har varit i kontakt med det lokala mejeriet Kjällsjö Mejeri i Ullared som efter ett år av egen mjölkproduktion vittnar om att det går att få lönsamhet, trots att de betalar 1,50 kronor mer till bonden än vad Arla gör.

— Det ligger i tiden med det lokala och vi producerar 5  000 liter lokal mjölk om dagen från tre gårdar inom fem mils radie. Och vi säljer mer dag efter dag, säger Lennart Svenäng som är delägare i Kjällsjö Mejeri.

Den enda nackdelen med lokala mejeriet uppges vara att man inte kan garantera att man klarar av att ta emot all mjölk, en trygghet som tidigare varit till Arlas favör.

Källa:
Bönder går samman för högre mjölkpris


  • Publicerad:
    2015-07-28 12:25