LANTBRUK. 21 mjölkbönder kommer att lämna Arla för Norrmejerier vid årsskiftet. Med tidigare avhopp kommer Norrmejerier sammanlagt ha 30 leverantörer som tidigare tillhört Arla. Det hela grundar sig i att Norrmejerier ger bönderna mer betalt.

Det har stormat kring Arla och deras låga betalning till landets mjölkbönder. Många mjölkbönder tvingas därför att lägga ner och andra lämnar till fördel för en mer skälig betalning på annat håll. Nu rapporteras att 21 jämtländska mjölkbönder lämnar Arla och att de vid årsskiftet istället kommer att ansluta sig som leverantörer till Norrmejerier.

På Norrmejerier finns sedan tidigare redan nio leverantörer som tidigare tillhört Arla. Varför mjölkbönderna söker sig bort från Arla har sin grund i dålig betalning. De måste helt enkelt överväga andra sätt för att klara sin försörjning.

Arla förlorar nu, genom tappet av de jämtländska böndernas leveranser, omkring nio miljoner liter mjölk per år, varav fyra miljoner av dessa är så kallad ekomjölk. De gårdar som är aktuella för bytet varierar i storlek och innefattar allt från tio till 200 kor. Arla beklagar det hela men säger sig vara förstående för böndernas situation.

— Det är väldigt tråkigt att de lämnar oss, även om vi förstår att man som mjölkbonde gör vad man kan för att få så bra betalt som möjligt för att kunna gå runt. Samtidigt är det tråkigt att de gör det nu när mjölkpriset är på väg upp. Prognosen är att det kommer fler höjningar under 2016, säger Daniel Emilson, presschef på Arla Sverige.

Norrmejerier har sedan tidigare 400 aktiva mjölkleverantörer i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Källa:
Jämtländska bönder lämnar Arla


  • Publicerad:
    2016-09-01 17:30