INRIKES. Polisen utreder moderatledaren Ulf Kristersson för misstänkt vapenbrott efter att hans vapenskåp stått olåst i hemmet. När polis anlände till Kristerssons bostad efter att ett larm löst ut låg vapen och ammunition framme.

Ulf Kristersson (M).

Vid lunchtid i onsdags kallades polisen till moderatledaren Ulf Kristerssons hem på grund av att inbrottslarmet utlösts i dennes villa. På plats kunde polispatrullen konstatera att inget inbrott hade skett. Däremot hittade de ett öppet vapenskåp där både vapen och ammunition låg framme.

Kristersson, som är jägare, säger att han höll på att rengöra vapnen och vapenskåpet efter den sista jakten för säsongen. När mobiltelefonen ringde lämnade han källaren för att få bättre täckning. Kristersson menar att han därefter totalt glömde bort det öppna vapenskåpet, och någon timme senare åkte familjen bort.

— Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr, och det kommer inte hända igen. Det jag gjorde är inte något brottsligt, men slarvigt, säger Kristersson i ett uttalande till Aftonbladet.

Kristerssons vapen och ammunition har omhändertagits av polisen, som också har inlett en utredning av händelsen.

— Utredningen rör att det finns misstanke om att man har brustit i sin förvaring, det är det man ska titta på. Om det i förlängningen blir någon brottsmisstanke eller inte kan jag inte svara på, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Enligt vapenlagen har en person som har vapenlicens skyldighet att hålla sina vapen under sådan uppsikt att det inte finns risk för att någon obehörig kan komma åt dem.

Med tanke på detta är det anmärkningsvärt att Kristersson inte anser att ”det inte är brottsligt” och att polisen inte vet om det blir ”någon brottsmisstanke”.

Om hemmet där polisen hittade vapnen och ammunitionen inte hade tillhört en känd politiker utan, låt oss säga, en medlem i Nordiska motståndsrörelsen – hade politiker och polis uttalat sig på samma sätt då?

Källa:
Ulf Kristersson hade vapen och ammunition i olåst vapenskåp


  • Publicerad:
    2019-02-23 18:45