VÄSTERBOTTEN. Under sen onsdagskväll sköts tre personer ner i den mångkulturella stadsdelen Ersboda i Umeå. Skjutningen är den tredje i Umeå på bara en månad som tycks ha koppling till uppgörelser i den undre världen.

SVT Västerbottens reportage om gårdagens skjutning. I bakgrunden ses en polisbil utanför Umeå universitetssjukhus där två skottskadade vårdas. Skärmbild: svt.se.

Under natten mot torsdagen öppnade någon eld mot minst tre personer i stadsdelen Ersboda i Umeå. En av personerna dog och två skadades.

— Vi har inlett en förundersökning om mord. Vi har spärrat av den misstänka brottsplatsen och det pågår sedvanliga utredningsåtgärder, säger Peder Jonsson, presstalesperson hos Umeåpolisen, till SVT.

Enligt uppgifter ska den döde vara en 20-årig man, hemmahörande i Umeå.

Polisen var inledningsvis väldigt förtegen om händelsen, men efter att senare under natten ha gripit en misstänkt delade man med dig av sina teorier.

— En av de hypoteser vi jobbar med är att det rör sig om någon form av uppgörelse. Det finns saker som pekar åt det hållet, säger Peder Jonsson.

Den gripne mannen kom också att anhållas, misstänkt för mord och mordförsök.

Enligt Peder Jonsson är samtliga inblandade personer som sedan tidigare är kända av polisen.

Händelsen är den tredje i sitt slag på bara en månad i Umeå, något som påminner om de kriminella uppgörelser som tycks ha blivit vardagsmat i exempelvis Malmö.

— Nu har det varit tre skjutningar under en tid och jag tror man måste göra en mer fördjupad analys för att se om det är en upptrappning eller för att se om det råkar vara tre enskilda händelser. Det är för tidigt att säga om det är upptrappning av våldet men det är naturligtvis oroväckande, säger Kerstin Rörsch, processledare vid brotts- och drogförebyggande rådet i Umeå (UmeBrå).

Rörsch säger att Umeå saknar organiserad brottslighet i form av så kallade MC-gäng, men att det likväl finns kriminella grupperingar som rivaliserar med varandra.

— Men sen finns det kriminella nätverk kopplade till narkotika som konkurrerar mellan varandra. Kriminalitet finns i Umeå och personer som begår brott tillsammans, absolut, säger Rörsch.

Senast i september dömdes den 30-årige somaliern Suleman Suleman till 17 års fängelse för mord på en student på Ålidhem, en annan av Umeås mångkulturella stadsdelar. Mordet skedde efter att en tänkt drogaffär gick snett.

Källor:
Skottlossning i Umeå – en död och två skadade
Dödsoffret – ung man hemmahörande i Umeå
Efter skjutningarna: ”För tidigt att tala om upptrappning”
Polisens teori om skottdramat: ”En uppgörelse”


  • Publicerad:
    2019-01-24 12:00