POLISEN. Att poliser förolämpas av kriminella genom att kallas ”Aina” vill Umeåpolisen fira. Därför bjuder man allmänheten på fika på Ainadagen.

Foto: Polisen i Umeå/Facebook.

Det är på Facebook som Umeåpolisen meddelar att de idag – på Ainas namnsdag – bjuder allmänheten på fika. Anledningen är att ”Aina” också är ett slangord för polis med turkiskt ursprung, som framförallt används av kriminella.

Ordet härstammar från turkiskans ”aynasiz” – vilket betyder ”utan spegel” – med innebörden att polisen saknar skam.

”Vi har farsdag, morsdag och alla hjärtans dag sedan länge. Nu har vi även Aina dagen att fira! Imorgon mellan kl 12.30-15.30 befinner vi oss områdespoliser utanför Coop Nära på Byttgränd och bjuder på kaffe/saft, kaka och glass! Kom och fira med oss”, skrev Umeåpolisen under gårdagen på sin Facebooksida.

Man skriver också att man hoppas att det genom att polisen anammar ordet inte blir lika ”coolt” att använda det i framtiden.

När Umeåpolisen förra året firade Aindagen intervjuades den rasfrämmande områdespolisen Manuel Andersson i P4 Västerbotten.

— Aina är numera en vanlig benämning för polisen bland ungdomarna. Genom åren har vi haft olika – då var det snuten, bängen och så vidare – och nu är det alltså Aina som gäller och då vill vi uppmärksamma oss, sa han.

Källor:
Polisen i Umeå (Facebook)
Polisen firar ”Aina-dagen” för ökad kontakt med ungdomar


  • Publicerad:
    2019-06-13 15:20