MÅNGKULTUREN. Tre ”unga män” har gripits efter en omfattande bilbrandsturné i Eskilstuna. Enligt polisen har omkring 25 fordon tänts på. 

Bilbrand i Eskilstuna. Foto: Twitter.

Polisen har gripit vad som i media beskrivs som ”tre unga män” i samband med en omfattande bilbrandsturné i Eskilstuna.

I efterhand verkar det som att någon inledningsvis ville distrahera polisen, genom att falskt larma om en beväpnad man i Torshälla. Under tiden som polisen rykte ut på det larmet startades fler och fler bränder runtom i Eskilstuna.

Under två timmar igår kväll fick man in rapporter om nya bilbränder på plats efter plats, och förstärkning fick kallas in från omkringliggande städer. Polishuset i staden fick också sättas under bevakning och en polishelikopter kallades in.

Strax efter midnatt greps gärningsmännen misstänkta för grov skadegörelse.

— De gripna är initialt misstänkta för branden på Skiftingegatan klockan 23.27. Sedan får utredningen visa om de kan knytas till ytterligare bränder eller om fler personer är inblandade, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid RLC i polisregion öst, till Aftonbladet.

Senare under natten anhölls gärningsmännen som skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse, men brottsrubriceringarna kan eventuellt ändras till mordbrand senare under utredningen.

Förutom att bilar och mopeder har tänts på, har man också attackerat polisen med brandbomber. Vid 23:12 fick man in ett larm om att någon försökte anlägga en brand vid polisstationen i Eskilstuna. Gärningsmän har dessutom kastat molotov-cocktails mot flertalet poliser, däribland en hundpatrull.

Man har också hällt ut bensin runtomkring parkerade polisbilar.

— Det är fruktansvärt att vi har medborgare som beter sig på det här sättet. Det är djupt tragiskt att några individer beter sig så här. Allmänheten blir utsatta, det är deras bilar och husvagnar som brinner, säger Laila Eriksson, ledningsbefäl hos polisen, till Aftonbladet.

På en presskonferens under måndagen gick polisen ut med att bilbrandsturnén kan vara en hämndaktion från ett kriminellt nätverk i Eskilstuna, vars ledare nyligen gripits misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.


  • Publicerad:
    2021-05-17 16:50