USA Abortpillret mifepriston står för 60 procent av alla aborter i USA. Men just nu överväger Högsta domstolen att kraftigt begränsa tillgången.

Redan 2022 rev USA:s högsta domstol upp ett tidigare konstitutionellt domslut från 1973 kallat ”Roe mot Wade”, som innebar att rätten till abort i decennier ansågs som en konstitutionell rättighet för kvinnor. Sedan dess har en rad delstater kunnat begränsa eller helt förbjuda aborter.

Just nu pågår ytterligare ett starkt polariserande aborträttsfall i Högsta domstolen, där en grupp antiabortaktivister och läkare stämt den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA.

Bakgrunden är att myndigheten godkänt abortpillret mifepriston, för att sedan i omgångar gjort modifieringar för att göra det mer lättillgängligt. Idag står mifepriston för 60 procent av alla aborter i USA.

Enligt stämningen godkändes pillret utan tillräckliga studier i dess risker, skriver BBC. Högsta domstolen har inte medgett att granska själva godkännandet av läkemedlet. Däremot kan man komma att riva upp de olika beslut som FDA tagit för att underlätta tillgängligheten av mifepriston, vilket bland annat gör att kvinnor får använda läkemedlet i upp till tionde graviditetsveckan och dessutom helt utan att ens behöva träffa vårdpersonal.

I första hand ska domstolen besluta huruvida gruppen av aktivister och läkare ens har rätt att stämma FDA. I nästa steg kan domstolen komma att riva upp samtliga liberaliseringar av förskrivningen av mifepriston. Det skulle bland annat kunna innebära att läkemedlet inte får användas efter sjunde graviditetsveckan och inte utan ett fysiskt möte med läkare – vilket var de ursprungliga villkoren för mifepriston när det godkändes år 2000.

Just nu pågår stora demonstrationer utanför domstolens byggnad i Washington, där både abortförespråkare och abortmotståndare skanderar slagord för och emot läkemedlet. Skyltar med slagord som ”Våra kroppar, vår frihet” blandas med banderoller om att ”Kemisk abort skadar kvinnor”, skriver Reuters.