1984. I veckan blev regeringens utredning om förbud av runor klar och den kommer fram till att någon lagändring inte är nödvändig. Det återstår dock att se ifall regeringen följer rekommendationen.

Det var efter Nordiska motståndsrörelsens framgångar under Almedalsveckan förra sommaren som regeringen ville slå tillbaka genom att förbjuda fornnordiska runor – eller ”rasistsymboler” som regeringen kallar det – och framförallt Motståndsrörelsens symbol Tyrrunan.

I veckan blev utredningen, som letts av hovrättspresidenten Charlotte Brokelind, klar. Man kommer fram till att det i dagsläget inte behövs någon lagändring.

”Utifrån vår genomgång av praxis är det vår bedömning att den nuvarande straffrättsliga regleringen i fråga om rasistiska och liknande symboler är ändamålsenligt utformad. Det medför att vi anser att bestämmelserna om hets mot folkgrupp inte bör ändras och att det inte bör införas något särskilt förbud mot användning av vissa symboler”, står det i utredningen.

Justitieminister Morgan Johansson var den som initierade utredningen och det är oklart ifall han nu kommer att gå vidare med lagändring. Via sin pressekreterare hälsar han till TT att han i dagsläget inte vill kommentera vad utredningen kommit fram till.

”Utredningen föreslår inga lagändringar, det är för tidigt att uttala sig om hur regeringen kommer att ta detta vidare”, skriver Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa till TT.

Källa:
Utredning: Ingen lagändring om rasistsymboler


  • Publicerad:
    2019-05-31 11:30